Restauranter og storkjøkken kan se fram mot en problemfri og mindre kostbar håndtering av fett og olje i avløpsvannet.
Ottabedriften Fiberprodukt har nemlig nylig utviklet en ny separator for fettholdig avløpsvann. Den samler opp og skiller ut fettet i rent form på egen emballasje.
Gjenvinning

- Vårt mål har vært å legge til rette for 100 % gjenvinning av fett og olje. Det har vi gjort ved å tenke nytt, sier Oddbjørn Dahl hos Fiberprodukt på Otta.
Den første separatoren er nå ute på pilotprøving hos McDonalds i Storgata i Oslo. Choice kjeden har også vist interesse for produktet.

– Det har ved siden av å utvikle systemet vært naturlig for oss å kontakte de som driver med organisert innsamling av fett og olje, for å sikre kundene en avsetning på produktet, slik at dette inngår i en ordning for gjenvinning, sier Dahl til VAnytt,
.
Holder flytende
Mens tradisjonelle fettutskillere kjøler ned avløpsvannet slik at det dannes et størknet fettlokk på toppen av utskilleren gjør denne det motsatte.

- Vår løsning holder fettet varmt på en kontrollert måte og separerer det ut kontinuerlig, dermed blir utskilleren aldri full. Separatoren henter ut fettet og tapper det flytende på fat. Det blir et 100 % rent produkt, forteller Dahl.

En åpenbar fordel med separatoren er at den ikke må tømmes som spesialavfall. Tradisjonell tømming av fettutskillere gjøres med slambil og medfører ubehagelig lukt. 

– Tradisjonelt får man med mye vann, det er en kostbar ordning, som vi går bort fra, sier Dahl.


Oddbjørn Dahl hos Fiberprodukt på Otta
Som en gryte

Den som har studert en varm kjele vet at fettet stiger til overflaten og kan skummes av hele tiden.
– Vår separator har også innretninger som bremser og hjelper fettet å flyte opp og får dråpene til å forenes. Så skummes fettet av forsiktig, forklarer Dahl.

Systemet styrer seg selv via PLS, den sørger også for å spyle ut bunnvannet med jevne mellomrom. Produktet har vær utviklet i samarbeid med Teknologisk Institutt og er gokjent av Nemko. Siden separatoren tapper fettet på fat har den lite volum og lar seg enkelt plassere i bygg.
– Vi har høye forventninger til dette, sier Dahl til VAnytt.