En annen måte å sikre grøfter på

Riktig vei- og jordarmering er ressursbesparende. I BD Geo er kompetansen i høysete, og målet er riktigere og mindre bruk av materialer ved konstruksjon av vei og anlegg. En nye metode er såkalt betongmatte.

0

Geosynteter er materialer som hjelper jorda, forklarer Per Kristian Hoel, ansvarlig for BD Geo.
– Både fiberduker og armering er med på å skape bedre og sikrere konstruksjoner innen vei og anlegg, og med riktig produkter oppnår kundene store besparelser både ved legging og vedlikehold.

Herdende betongmatte
For drøyt ett år siden valgte Brødrene Dahl å kjøpe Scandinavian Terra Tec, for å styrke kompetansen og produktsortimentet internt og dermed kunne tilby kundene bedre løsninger. Per Kristian Hoel er utdannet bygg- og anleggsingeniør, og har jobbet med geosynteter siden 1976.
– Det skjer hele tiden spennende produktutvikling innen vei- og anlegg, og det betyr bedre konstruksjoner og dermed besparelser for kundene.
I disse dager tar flere og flere i bruk blant annet Concrete Canvas, en fleksibel betonkompositt som herder ved tilførsel av vann.

Legges direkte
Concrete Canvas er rask å legge fordi den tillater støping uten behov for anleggs- eller blandeutstyr, dessuten er den kjemisk motstandsdyktig med god bestandighet mot bensin og oljeprodukter, og med høy styrke, forklarer Hoel.
– Concrete Canvas er en problemløser som blant annet kan legges for erosjonskontroll, rehabilitering av eksisterende betongkonstruksjoner eller tetting av grøfter.
Tromsø kommune er en av de som har tatt i bruk Concrete Canvas, og etter et prøveprosjekt i fjor høst blir det patenterte materialet tatt i bruk for separasjon og tetting av grøfter i det harde klimaet.

Gode forberedelser
Per Kristian Hoel var selv tilstede da produktet ble lagt i Tromsø, og er fornøyd med resultatene.
– Vi er som alle andre opptatt av at kundene skal få både enklere og rimeligere løsninger, men det krever innsikt i prosjektene og forståelse for utfordringene. Kunnskap er nøkkelen til reduserte kostnader, vi er opptatt av å hjelpe med teknisk dokumentasjon, beregninger av konstruksjoner og alternative løsninger, avslutter Hoel.