Vestfjorden Avløpsrenseanlegg (Veas), ligger på Slemmestad i Asker, ved porten til Indre Oslofjord, et viktig rekreasjonsområde. Veas tar hånd om kloakken fra 600,000 innbyggere, som omfatter store deler av hovedstaden.
Under jorden
En elv av kloakk på inntil 11 kubikkmeter pr sekund strømmer i en 42 kilometer lang samletunnell fra Oslo sentrum til Slemmestad. Mesteparten av prosessdelen til renseanlegget er skjult i haller under fjellet. Den årlige mengden som tas hånd om er 100 mill kubikk.
Fjerning av nitrogen er hovedmålet for rensingen før vannet slippes til Oslofjorden.
Under både nitrifikasjon og de-nitrifikasjon spiller Filtralite en viktig rolle, dette skjer i to biologiske rensetrinn som kommer rett etter kjemisk flokkulering og sedimentering.
Veas er et vellykket anlegg både innvedig og utvendig.
Dobbel nitro
Det unike biofiltreringsanlegget består av åtte «nitrifikasjons-»biofilter, etterfulgt at hvert sitt «denitrifikations-»biofilter. Nitrifikasjonen skjer i et aerobisk biofilter, som konsumerer oppløst organisk stoff og gjør dette om til slam, karbondioksyd og nitrat. Her utgjør Filtralite HC 2,5-5 (knuste fragmenter) biosubstratet. I det påfølgende aerobiske biofilteret blir nitrat gjort om til ren nitrogen-gass. I dette trinnet virker Filtralite HR 3-6 (hele ekstruderte kuler) både som biosubstrat og filtermedium.
– Disse filterne er et resultat av fremragende utviklingsarbeid som ble lagt ned for en god del år siden. Vi kan med stolthet si at denne prosessen har vært en stor suksess, forklarer seniorrådgiver Øystein Moursund ved Veas.
Prøver av Filtralite, slik de som brukes i anlegget
Norsk produkt
Det var nettopp Filtralite som av norske forskere ble utviklet for oppgaven, der man ønsket å etterligne og forsterke naturlige renseprosesser. Den unike porøsiteten i ekspandert leire gjør den ideel både til å huse bakterier samt fungere som filter for slammet som dannes, forklarer seniorrådgiver Øystein Moursund ved Veas.
Alle filter tilbakespyles daglig. Slammet som spyles ut går til bearbeiding og ender opp som næringsrikt tilskudd til landbruksformål.
Veas har nylig besluttet å innredet flere filter av samme type for å kunne behandle en økende mengde organisk belastning.
Renset vann, tørket slam, CO2 og nitrogengass(bildet) er det anlegget leverer
Porene
Det er den porøse oppbygningen av Filtralite som muliggjør den doble funksjonen, både partikkelfelle og robust hjem for biokulturer.
Hvert nitrifikasjonsfilter ved Veas er på 87 m2, og har et fire meter dypt lag Filtralite.
Gjennomsnittsmengden ammonium som går til nitrifikasjon er 20 mg/l mens 6 mg/l går videre. Mindre enn 1 mg/l nitrat går ut fra nitrifikasjon, som tilsettes 800-1400 m3/h luft. De-nitrifikasjonsfilterne er på 65 m2, og har et 3 meter dypt lag Filtralite. Mengden nitrat som går til denitrifikasjon er 15 mg/l og 1 mg/l går ut. Største vannstrøm til filterne er 300 l/s. For å hjelpe biofilterne tilsettes metanol som karbontilskudd.
* Filtralite består av lette porøse keramiske biter av ekspandert leire, som har vist seg fremragende til rensing av både drikkevann og avløpsvann. Den lave tettheten skyldes mange hulrom med stor overflate, ideelt for konvensjonell filtrering. Filtralite er dessuten et ideelt medium for dyrking av biofilm. www.filtralite.com