Adi Lev-Tor ved Ari Air Valves holdt to interessante foredrag ved Bergen Vann og ved Fjellvar

Interessant og opplysende om gasser i VA-anlegg

Gasser i VA-systemer fører til økte energikostnader, ineffektiv væskestrøm, trykktap og andre problemer. Med installasjon av luftere på riktige steder kan man imidlertid sørge for at gasser ikke forrstyrrer VA-systemene.

0

De siste årene har norske kommuner gradvis blitt klar over hvilke problemer og vanskeligheter som gasser i VA-anlegg kan føre til.
Særlig gasslommer i rør og bend er med på å kraftig begrense væskestrømmene og skape en rekke problemer.

I forbindelse med lansering av en ny lufter for avløpslendninger arrangerte AVK nylig to fagseminarer i Hordaland. Til å ta for seg emnet på en grundig måte hadde man hentet inn en ekspert fra en verdensledende produsent av luftere, A.R.I Air Valves i Israel.

– Mange er klar over at luft skaper problemer, men det stilles høye krav til luftesystemer, ikke minst trykktoleranse og funksjonalitet, og de må dessuten plasseres strategisk riktig rørsystemet for at du skal få full nytte av de, sa produktingeniør Adi Lev-Tor fra Ari Air Valves til VAnytt.

Viktig
Norske kommuner har i en årrekke installert nettopp Aris luftere på drikkevannssiden av VA-nettet, og levererandører AVK har i mer enn 13 år vært markedsleder på å tilby gode løsnigner for lufting.
– Mange tror luft er tomrom. Men det viser seg at en luftlomme begrenser tverrrsnittet og dermed vannstrømmen. Luft bremser væsken og fører dermed til unødvendige energikostnader. Ved å lufte ut luften får man utnyttet hele tverssnittet i rører, sier produktansvarlig Espen Bostad ved AVK til VAnytt.
Bostad kan vise til eksempler der energiutgiftene kan reduseres med 20 %, og i en rekke tilfeller har det vist seg at både gangtid og slitasje på pumpene reduseres betydelig.
Det er også et kjent faktum at gass i VAsystemer øker korrosjon og dermed reduserer levetiden på installasjonene.

Luft og gasser

Det er mange kilder til luft og gasser i VA-systemer. I forbindelse med virvler og omrøring i pumpesumper kan det dannes luftbobler. I forbindele med endringer i trykk og temperatur endres gasstrykket og luftbobler kan dannes. Over tid vil luftbobler legger seg på høyeste punkt i systemene og i forbindelse med rør og ventiler.
– Ikke minst dannes det store mengder metan i avløpsrør. Det er en av grunnene til at vi i samarbeid med Ari er i ferd med å lansere en spesialdesignet lufter for avløpsvann, sier Bostad.
– Luftlommer er viktig å få bort. Noen ganger forsøker man kanskje å øke vanntrykket, men som regel vil luftlommen bare komprimeres. Den enkleste og rimeligste løsningen er å lufte, sier Bostad.