Lettere å se og diskutere løsninger i 3D. Fra venstre rundt bordet; Jorunn Sæterdalen (prosjektering), Guttorm Søbye (byggeleder) Elisabeth Schilvold (prosjektering), og Bjørn Danielsen (prosjektleder). Foto Oslo VAV.

Oslo VAV legger om til 3D-prosjektering

Innen både prosjektering, anleggsbygging og drift/vedlikehold tar 3D- og BIM-modeller mer og mer over. 3D-modellering av kommunale vann- og avløpsprosjekter forenkler arbeidet og åpner for kommunikasjon.

0

3D-modellering er i ferd med å bli prosjekteringsform  i kommunal sektor. Nå går Oslo VAV, vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i gang med å innføre 3D verktøy i arbeidet.

Mange prosjekter
På grunn av alle de store oppgavene har Oslo VAV valgt å dele prosjektvirksomheten i to avdelinger. Avdeling for store prosjekter tar seg av ombygging/utbygging av etatens prosessanlegg. Dette er få komplekse prosjekter, der prosjekteringen gjøres eksternt. Den andre avdelingen, Plan- og prosjekt, prosjekterer og følger opp alt av ledningsanlegg med tilhørende, til dels komplekse installasjoner for etaten.
– For tiden har vi ca 130 prosjekter gående, hvorav cirka tre fjerdedeler prosjekteres i huset, opplyser ingeniør Elisabeth Schilvold i seksjonen for prosjektering. Oslo VAV har i dag 25 VA-prosjekterende i denne seksjonen til å ta seg av dette. Prosjektene består av både nybygg og rehabilitering. 


Eksempel på kum under prosjektering i 3D

Overgang til 3D
Etter mange år med tradisjonell 2D-prosjektering valgte man i år å oppgradere 3D gjennom NovapointDCM VA. Begrunnelsen var å kunne utnytte fordelene ved bedre visualisering av helheten.
– Vi prosjekterer alt fra A til Å når det gjelder VA, ofte i samarbeid med andre etater. Kapasitetsbegrensninger har foreløpig gjort at vi  ikke har gjennomført mange tverrfaglige prosjekter selv ennå, men dette er noe vi regner med skal endre seg med den nye modelleringsteknologien, sier Schilvold.

Ressursgruppe
Seksjonen har dannet en ressursgruppe bestående av fem personer som skal støtte de andre brukerne og gi Vianova tilbakespill om bl.a. funksjonalitet og tilpasninger.
– Overgangen til mer 3D-prosjektering har vært veldig grei, men siden alle prosjekter som ble igangsatt med forrige verktøyversjon, også må fullføres i denne, er vi ikke helt i mål ennå. Det er også en modningsprosess. De fleste er imidlertid over på ny verktøyversjon nå og har gått kurs. I tillegg har vi også fått gjort tilpasninger for å få verktøyet mest mulig brukervennlig for oss, og for at sluttresultatet på tegningene skal bli som vi vil ha det.

Nyttig visualisering
Tverrfaglig prosjektering gjør at man ser helheten i prosjektet og løpende hva som er siste endringer, noe som ikke er enkelt når man ikke jobber i samme modell. Fellesmodellen gjør det visuelt lettere å kontrollere tverrfaglig og se hvordan ting ligger i forhold til hverandre. En mye mer effektiv og sikker måte å jobbe på i større prosjekter.
– For eksempel er visualisering av grøftene en klar fordel i 3D. Når man legger opp en grøft i modellen ser man straks hva den faktiske størrelsen blir i forhold til terrenget rundt. Det gir også en bedre oversikt over andre aktørers ting som ligger i veien. I Oslos gater er det mange aktører og trangt om plassen. For en fullstendig oversikt forutsettes det at alle aktører leverer underlag med innmålt beliggenhet i x, y og z.



Elisabeth Schilvold i Oslo VAV er i full gang med å prosjektere i 3D

3D produktbibliotek

VA-verktøyet gir også tilgang til et stort produktbibliotek med mer enn 5.500 3D-modeller av produkter fra 18 VA-leverandører, produkter av både plast, støpejern og betong. Dermed kan man konstruere detaljer i 3D, importere dem til VA-traséen i modellen, og presentere dem som tradisjonelle 2D-tegninger. Alt i en mer effektiv og visuell arbeidsmetodikk.
– Dessverre går ikke alt i 3D ennå, innrømmer Schilvold. – Men selve modellen blir jo i 3D. De store, mer komplekse konstruksjonene som reduksjonskummer, målekummer og pumpestasjoner blir alltid tegnet i 3D. Vi har en medarbeider som har laget sitt eget bibliotek, og stort sett tegner alt mulig i 3D.

Samhandlingsmodell
– Vi har også hatt god bruk for eksportfunksjonen som gjør at du kan eksportere 3D-linjer. Dermed kan man sette VA-traseen inn i samhandlingsmodellen og sjekke om alt ligger der det skal. Modellen er veldig nyttig for å krasjteste mot annen infrastruktur. Også stikningsdata kan sendes som 3D-linje til entreprenøren om det ønskes.
– Overgangen til 3D-prosjektering er imidlertid en prosess som dessverre ikke er gjort over natta, medgir Elisabeth Schilvold. – 3D innebærer en litt annen måte å jobbe på og skaper en liten terskel man må over. Midt oppi alle prosjekter har det også noe med tid og kapasitet å gjøre. Det skjer mye her hele tiden. Målet er å løfte alle til det nivået som trengs for at alle prosjekter i fremtiden gjøres i 3D. Tiltaket med ressursgruppen er ett ledd i denne planen, slutter hun.

Oslo VAV har med sine ca 600 ansatte ansvar for drift, vedlikehold og fornyelse av ikke mindre enn 1.550 km vannledningsnett, 2.103 km avløpsledninger, 30 vannpumpestasjoner, 57 avløpspumpestasjoner, 18 vannbassenger, to avløpsrenseanlegg og tre vannbehandlingsanlegg. Samtidig vokser byen kraftig. En rekke store byutviklingsprosjekter er på gang. Det mangler med andre ord ikke på utfordringer og oppgaver.