Trolig vil mellom 80 og 100 kommunevåpen forsvinne.

135 kommuner på vei mot fusjon

Ca. en tredel av norske kommuner forhandler om sammenslåing eller har allerede søkt om dette. Vestfold leder an, Nordland stritter i mot. Det er status før kommunereformen.

0

En oppdatert versjonen av Kommunal Rapports reformkart viser at:
11 kommuner har søkt om sammenslåing.
124 kommuner forhandler om sammenslåing, de fleste på grunnlag av en intensjonsavtale.
50 kommuner har avsluttet prosessen, etter å ha gjennomført en utredning.
De resterende 243 kommunene er på ulike stadier av utredningsfasen – de fleste snart ferdige.

– Dette viser at det har løsnet for kommunereformen. Vi ser at stadig flere er i forhandlinger eller samtaler om en intensjonsavtale. Også kommuner som tidligere har sagt nei, er nå åpne for samtaler, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Kommunal Rapport.

Sommeren
Kommunene har frist til 1. juli med å vedta søknad om sammenslåing. Innen 1. oktober skal fylkesmennene gi en selvstendig og helhetlig vurdering av kommunestrukturen i sitt fylke, med en anbefaling til regjering og storting – som skal ta stilling til kommunestrukturen våren 2017.
I januar, februar og utover i mars vil lokalpolitikere over hele landet avslutte utredninger og forhandlinger, velge retning og ta stilling til sammenslåing eller ikke. April blir den store måneden for folkemøter, informasjon, debatt, innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger. Før kommunestyrene i mai og juni gjør sine endelige vedtak.
Det er velkjent at Vestfold er i en særstilling i kommunereformen. 9 av 14 kommuner har nå søkt om sammenslåing. Tjøme og Nøtterøy vedtok å søke om å slå seg sammen til Færder kommune onsdag denne uka. Oppland og Sogn og Fjordane er de to andre fylkene som utmerker seg. I vestlandsfylket deltar de fleste kommunene i utredninger. I Oppland har særlig forhandlingene i Valdres skutt fart, men kommunen rundt Gjøvik har kommet lengst.

Nordland Nix
I vårt mest kommunerike fylke, Nordland, har derimot reformen langt på vei brutt sammen. Kommunene på Ytre Helgeland var tidlig ute med utredning og intensjonsavtale, men folkeavstemningene Dønna, Herøy og Leirfjord hadde på valgdagen endte alle med nei-flertall. Etter det avsluttet de, og flere tilknyttete kommuner, prosessen. Også i Lofoten og Vesterålen har flere kommuner avsluttet reformprosessen, men det pågår fortsatt sonderinger her. Avklaringer er på vei i Saltenregionen rundt Bodø og sør på Helgeland. De er kommet lengst helt nord i fylket, med partnere over grensen til Troms.
Reformen har skutt fart i Finnmark. Den første forhandlingen startet denne uka og to store utredninger snart ferdig – i Øst-Finnmark og ved Hammerfest.