Elektronmikrograf av rotavirus, som står bak brorparten av innleggelser på grunn av diaré hos barn under 5 år.

Magesjau-epidemier kobles til offentlig drikkevann

Kraftig regn, redusert råvannskvalitet og økt antall av diaretilfeller sammenfaller med inkubasjonstiden hos kjent syksomsvirus. Nå foreslås det bedre beskyttelse av Gøta Elv mot forurensing, gjennom bygging av bedre barrierer innen drikkevannsproduksjon.

0

Kraftig regn kan se ut til å ha sekundære effekter på råvannets innhold av organismer som gir akutte problemer med mage- og tarmsykdommer. 

Gjennom systematiske studier av nedbør og helsedata har man klart å vise sammenheng mellom utbrudd av magesyke i Gøteborg og redusert kvalitet på råvannet som brukes til kommunalt drikkevann, der epidemiene inntraff i fast rytme etter kraftig regn.


Kartleggingsarbeidet er gjort av Umeå Universitet i samarbeid med det offentlige vannforsyningsvesenet i Gøteborg. 
Man har studert sammenhengen mellom nedbør, råvannskvalitet og sydsomsutbrudd av diare. Studiene har fokusert på befolkningen i Gøteborg by og hovedråvannsskilden Gøta Älv.

Man valgte Gøteborg fordi det er en stor gruppe mennesker, og fordi tilgjengelige helsedata var enkle å bearbeider for slike studier.

Ettersom man forventer økt styrtregn på grunn av klimaeffekter foreslås nå bedre beskyttelse av drikkevannet mot virusepidemier.
Les rapporten