Fremmedvannet påvirker en rekke kostnader knyttet til drift, har miljømessige konsekvenser og øker behovet for investeringer knyttet til kapasitet i avløpsanlegg. Det er foretatt en rekke studier hvor en har forsøkt å kartlegge og kvantifisere størrelsen pådisse samfunnsøkonomiske kostnadene, men studiene har blitt vanskeliggjort av mangelfull informasjon og oversikt over fremmedvannskildene
– Det finnes en rekke tiltak for å redusere fremmedvannsandelen, men det er svært kostbart å bytte ut dagens avløpssystem. Et estimat fra 2013 tilsier at gjenskaffelsesverdien for avløpssystemet er 20% av Norges BNP, sier Helen Karstensen ved Multiconsult på Skøyen til VANytt.
Karstensen er en av flere foredragsholdere som skal snakke om fremmedvann og overvann og hvilke strategier som vil lønne seg under Norsk Vannforenings seminar 7. april. Under seminaret vil også vannprisen bli utdelt.
Bytte ut
For å foreta en helhetsvurdering av hva som bør gjøres må man vite hva kostnadene er ved fremmedvannet i dag og hvordan denne kostnaden vil utvikle seg i årene fremover. Klimaendringer, befolkningsvekst, urbanisering og økt slitasje tilsier at kostnadene vil øke betraktelig fremover.
– Spørsmålet blir ikke om det vil lønne seg å bytte ut avløpssystemet, men om vi har råd til å ikke gjøre det. Det vil ta lang tid å bytte ut og utviklingen gjør det mer kostbart jo lengre man venter, sier Karstensen.