Arbeidet med å legge ny drenering og fornye ledninger for spillvannn og overvann er godt igang i Tyrikollen Boligsameie på Bøler. Det er en betydelig jobb som tar til sammen et år for alle de 75 boenhetene fordelt på 17 rekker med enebolig i kjede.
God dialog
Jevnlige byggemøter med representanter fra styret i boligsameiet, som også er beboere, sørger for kommunikasjon og økonomisk kontroll. En erfaren entreprenør i TT-teknikk og en god rådgiver i Aase Byggeadministrasjon er også gode å ha.
Pr mai 2016 er mye gjort, kartlegging av bunn- spillvann- og overvannsledninger er utført og mange rekker har fått ny drenering. Man kan igjen ta sine kjære uteområder i bruk, fikse plen og stelle have. Noen må bygge ny utendørsplatting, det ryker nemlig alltid med noen private detaljer ved slike prosjekter.
– Det er en møysommelig jobb å grave her, det er i bratt og temmelig trange omgivelser, bygget etter andre rettesnorer. Det er også en kunst å manøvere maskiner mellom boder og plattinger, og tett innpå det private rom, sier anleggsleder Steinar Jødahl ved TT-Teknikk. Man gjør imidlertid alt for å være skånsom men effektiv, antennene er ute ute for beboernes ønsker og hvilke inngrep som tillates. Som i andre prosjekter er det viktig med god dialog med beboerne.
Jevnlige byggemøter sørger for god dialog, effektiv framdrift og best mulig resultat. F.v. Steinar Parelius, Steinar Jødahl, Espen Sjulstad, Terje Gulbrandsen og Bjørn Helge Larsen.
Stor egeninnsats
Samarbeidet fungerer svært bra i prosjektet, takket være et våkent styre og en åpen dialog.
– Representantene for sameiet, leder Steinar Parelius og Bjørn Helge Larsen, legger ned en jobb av stor verdi for beboerne. De formidler beboernes signaler og synspunkter samlet til oss. Det gjør jobben enklere for oss og billigere for sameiet. Det er en effektiv ordning, det spilles lite tid og forvirring unngås. Resultatet er god fremdrift og økonomien under kontroll, sier Jødahl, som vil understreke at nettopp det å styre prosjektet mot et vellykket resultat og til avtalt pris er grunnleggende viktig for TT-Teknikk.
– Vi ønsker å være favoritten blant entreprenør for borettslag, det er våre prosjekter og gode referanser som gir oss nye oppdrag, derfor vil vi at kunden skal lykkes og føle seg trygg økonomisk. Vi er naturligvis ute etter et vellykket prosjekt også her på Tyrikollen, derfor er vi glad for at det er bra organisert, sier Terje Gulbrandsen, prosjektleder hos TT-Teknikk. 
Erfaringsmessig er det alltid noen beboere som vil ha ting på sin måte, det kan f.eks været at man vil at dreneringen skal gå utenom f.eks. boder eller andre konstruksjoner.
– Det må vi som entreprenør respektere, vi må også forvente at det kommer endringer underveis i et slikt prosjekt. Det skal man ta med et smil og fleksibilitet, vi vil at alle skal bli fornøyd, sier Gulbrandsen.
Et godt samarbeid sikrer at prosjektet lykkes, her representert ved Steinar Jødahl og Terje Gulbrandsen i TT-Teknikk og rådgiver Espen Sjulstad ved Aase Byggeadministrasjon.
Jevnlige byggemøter
For å unngå misforståelser og ta utfordringer på en effektiv måte har TT-Teknikk jevnlige møter med Parelius og Larsen. Her er også sameiets rådgiver Espen Sjulstad fra Aase Byggeadministrasjon til stede. På møtene tar man opp eventualiteter og informerer om framdriften.
– Vi var så heldige å få lov til å ha en liten anleggsplass like i nabolaget som base for materiell og maskiner, her holdes også byggemøtene, i nærhet til arbeidet, er det noen spørsmål kan vi bare se på det sammen, det er en fordel med nærhet, vi kan ta møtene på morgenene før våre kontaktpersoner kan dra på arbeid, forklarer Gulbrandsen.

- Det kommer alltid noe opp under gangen, som da vi fant ut at det var foretatt drenering på noen seksjoner, da fikk vi raskt på plass et kamera som kunne dokumentere at disse drensrørene var bra, så da koblet vi dette sammen med den nye dreneringen, forteller Sjulstad, som roser TT-Teknikk for ryddig og ansvarlig fremgangsmåte, og kan fortelle at alt går etter plan, og både budsjett og fremdrift er som forventet.
– Det er alltid overraskelser, men det er jo en fordel at TT-Teknikk behersker både tradisjonell VA og rørfornying, og legger fram alternativene, det er en effektiv og direkte måte å jobbe på, sier Sjulstad.
Nøyaktighet i detalj sikrer full valuta for investeringen, her representert ved Kjell Svendsen og Szymon Palicki, erfarne dreneringsmenn fra TT-Teknikk.
På tide med drenering
Eksisterende drenering var fra en gang på femtitallet og besto av teglrør lagt butt-i-butt, uten drenerende masser omkring. Spillvannsrørene var av betong.
– Det var gjentatt problemer med fukt i kjellere som var opptakten til tiltakene, og etter en runde med prosjektavdelingen i OBOS var behovet kartlagt, og vi knyttet vi forbindelse med rådgiver Aase, forteller styreleder Steinar Parelius.
Mange av rekkehusene ligger i skrånende terreng, og problemene med fukt var særlig store i de nederste boligene i rekkene. Under anleggsarbeidet har man fått bekreftet at det var helt nødvendig å fornye dreneringen.
– Når grunnmurene blottes står fuktdampen til værs, men etter at vi er ferdig her blir det tørt og fint i kjellerne igjen, understreker Jødahl.
Rent teknisk er operasjonen enkel, foruten en liten detalj ikke alle er klar over. Det benyttes 50 mm isolasjonsplater av typen Perimate som i tillegg til å være fuktsikre også har drenerende egenskaper i form av vertikale riller. På utsiden av disse rillene er det en sterk fiberduk som hindrer masser å tette for dreneringen. Dette produktet tillater at det fylles tilbake med eksisterende masser. Vann fra takrenner blir nå ledet ned i grunn men ikke tilkoblet drensledning, og ikke som tidligere ut på terreng.
Til overraskelse for enkelte var det drenert noen steder i nyere tid, dette ble sjekket med kamera før dette blir koblet til ny drenering.
Felles beslutninger

Bøler er et hyggelig lokalsamfunn med røtter tilbake til «byggingen av landet» på femtitallet og det er en god ånd for samarbeide både i nabolag og i sameiet.
Av beboerne er det en sammensatt gruppe, enkelte har bodd der lenge, noen har overtatt foreldrenes bolig, mens andre er tilflyttet i senere tid. Det kan derfor være en møysommelig prosess å få gjennomført felles tiltak – på felles regning.
– Man bør være klar over at beboerne har ulike syn på tekniske forhold, og har forskjellige utgangspunkt og ulike økonomiske evner. Man skal være klar over at det tar mye tid å få beslutninger i en slik organisasjon, men at det er viktig at alle føler seg trygge, sier Steinar Parelius.
-Alt tyder på at vi har valgt en god og ansvarlig entreprenør. Det koster å gjøre tiltak men slik vi ser det kommer resultatet alle til gode. Sameiet kan se framover med høyere standard, sier Sjulstad.