Boring under elva: Daglig leder Anders Hoven Dahlman i Holland Boring AS viser frem boreriggen som brukes for å sende ut en 600 meter lang borestang over Tanaelva i mellom bygdene Vestre og Østre Seida.

Boret og la vannledning under Tanaelva

Den nye vannledningen mellom Lišmajávri vannverk og bygdene Østre og Vestre Seida i Tana blir å gå mellom fire og åtte meter under Tanaelva. Kommunen fikk inn fire anbud der Holland Boring AS ble valgt fordi de var det økonomisk beste alternativet.

0

For ca en uke siden ca startet firmaet Holland Boring AS fra Tønsberg opp planlagt boring av vannledning under elvebunnen i Tanaelva. Etter to forsøk lyktes man å krysse elva og forbindelsen ble etablert.

Boringen er en del av prosjektet der bygdene Vestre og Østre Seida skal påkobles Lišmajávri vannverk.
– Det er et spennende prosjekt, i 2013 gjorde vi noe lignende da vi tok vannledningen under Tanaelva fra Horma til Alleknjarg, forteller leder for anleggsdrift Therese Halonen i Tana kommune.

Sveiste plastrør
Først gjør man det som heter å kjøre pilot, det vil si at man borer med en borestreng til man kommer 600 meter over elva og et stykke inn på land.
Når  borekrona er kommet over til Østre Seida så trekker den  to vannrør med seg tilbake. Man setter også på en større borkrone på.
Disse er ferdig sveist sammen i Østre Seida i hel lengde på 600 meter.
– Vi har to vannrør for å ha reserveløsning, forteller Therese Halonen.

Styrt boring
Daglig leder Anders Hove Dahlman i Holland Boring AS forteller at metoden de benytter heter styrt boring.
– Det ser veldig bra ut. Det virker som om det stort sett er hardpakket sand under elva, opplyser han.
På forhånd har man benyttet seismikk for å sjekke hva som er i massene under elva.
Firmaet regner med å bruke en god uke på jobbing og har seks mann i drift.
– Ute på elva har vi en mann i båt som avleser posisjonene til borehodet, forteller Anders Hove Dahlman.

Imponerende prosjekt
Det svenske firmaet Horisonterra fra Sandviken nord om Stockholm i Sverige er underentreprenør og har med seg en stor borerigg som kan dra hele 80 tonn.
– Dette er et stort prosjekt som jeg er imponert av, også for en kommune som er ti ganger større, forteller Mats Holmstedt i Horisonterra, som tar med at anlegget også må være Europas nordligste.
Den andre underentreprenøren er nok et svensk firma, Polyweld, også de fra Sandviken.
De sveiser sammen plastrørene som skal dras tilbake under elva. Det skjer på østsiden av elva og rørene sveises i en hel lengde på 600 meter.

Vann i oktober
Østre Seida vil sannsynligvis bli påkoblet vannverket i løpet av oktober.
– Og da fortsetter vi videre mot Vestre Seida, opplyser Halonen.
Hun tar med at man ved å bruke styrt boring ikke vil forstyrre elva på noen måter.
– Ved å gjennomføre prosjektet sikrer man god kvalitet på vannet. Vestre og Østre  Seida har i dag bekkeinntak hvor kvaliteten varierer spesielt vår og høst. Også anleggene er dyre å drifte, kostnadene vil også reduseres.
Kostnadene isolert med kryssinga av elva  ligger på 2,1 millioner. I tillegg kommer rundt en million kroner med arbeid og materiell frem til Vestre Seida.
– Vi skal også gå over en del kummer i forbindelse med forlenging av rør og utbedre enkelte punkt som er viktige for vannverket og anslår prosjektet ytterligere å koste to millioner kroner neste år, opplyser leder for anleggsdrift Therese Halonen i Tana kommune.

Styrt boring
• Styrt boring har blitt en stadig vanligere metode ved legging av gassrør, VA-ledninger, EL- og telekabler.
• Styrt boring gjennomføres ved at det først bores et pilothull , som i neste steg utvides til ønsket diameter under tilbaketrekking av borestanga. For å bore i rett linje må borestanga med borekronen roteres og samtidig trykkes inn i massene i boreretningen.
• I enden av borestanga  sitter pilothodet (borekrona) med en skråplate  for styring. Pilothodet har dyser som spyler ut en blanding av vann og bentonitt. Bak pilothodet er det montert inn et sondehus med sonde som formilder data om posisjon på pilothodet, noe som muliggjør styring i alle retninger.
• Boreoperatøren kan avlese og påvirke posisjonen på borehodets skråplate for å bestemme en nøyaktig boreretning. For minst hver tredje meter stoppes rotasjonen , og posisjonen avleses. Kilde: Holland Boring AS