Oslo Havn fra tidligere tider. Foto Wikipedia Commons.

God tilstand i Oslos havneområder fire år etter opprydding

Sjøbunnen i indre Oslofjord tilfredsstiller fortsatt målene for oppryddingen. Noen steder er det tilført noe ny forurensning med overvannet fra land.

0

15 steder i Oslos havneområder, fra Lohavna, Bjørvika, og til Pipervika er livet på sjøbunnen undersøkt, og på 40 steder er det tatt prøver av sjøbunnen for å analysere om de inneholder miljøgifter. Norges Geotekniske Institutt og Det norske Veritas har overvåket områdene på oppdrag fra Oslo Havn KF.
Sjøbunnen tilfredsstiller fremdeles målene som var satt for oppryddingen, unntatt for en stasjon innerst i Bjørvika, der noe ny forurensning er tilført fra land via overvannskummer.
Det er også målt noe økning i konsentrasjoner av miljøgifter i enkelte andre områder innerst mot land og ytterst mot områder hvor det ikke vært en opprydding av sjøbunnen.

Bytrafikk forurenser
Forurensning av sjøbunnen i dag kommer fra avrenning av overvannvann fra bymiljøet. Hovedkilden til forurensningen kommer fra trafikken. Partikler skylles vekk med overvannet og havner via kummer i havneområdet, renner ut i fjorden og legger seg på sjøbunnen. Åtte overvannskummer er undersøkt, og analysert. Det ble funnet oppsamling av kobber, kvikksølv, bly, sink, tjærestoffer (PAH) og TBT i disse.  Forurensningen kan også komme fra Akerselva og Hovinbekken som renner ut i Bispevika.
– Det er viktig at Oslo kommune har kontroll på overvannshåndteringen og tømming av kummer for å hindre forurensning til sjøen og at det dannes nye forurensede sedimenter, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Livet på bunnen
Overvåkingen av sjøbunnen har også sett på om dyr og planter kommer tilbake igjen på bunnen da disse sørger for gode oppvekstvilkår for fisk og skalldyr.  Undersøkelsene tyder på at disse etablerer seg på nytt, men det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil utvikle seg på sikt. 
Miljødirektoratets krav til oppryddingen i Indre Oslofjord var at det etter oppryddingen ikke skulle ligge igjen konsentrasjoner av miljøgiftene bly, kadmium, kvikksølv, PCB og PAH som kunne medføre risiko for skade på dyre og planteliv.   Som en del av Oslo Havns blågrønne strategi skal området fortsatt bli jevnlig overvåket.

– Oppryddingen i fjorden har gitt en ren og sunn fjord, til glede for innbyggerne i byen. Det er viktig at den gode miljøtilstanden bevares, og at Oslo Havn og Oslo kommune fortsetter sin innsats for dette, sier Hambro.