De fem organisasjonene Tekna, Rådgivende ingeniørers forening (RIF), Arkitektenes fagforening (Afag), Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Arkitektbedriftene i Norge har gått sammen om et felles innspill til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) om endringer av kvalifikasjonskravene i ny sentral godkjenningsordning.
De fem overleverte mandag formiddag sitt innspill til direktør i direktoratet, Morten Lie.
Brevet inneholder 16 punkter om ansvarsrettssystemet, kvalifikasjonskrav, vurdering av realkompetanse og behov for nye godkjenningsområder.
– Slik endringen i forskriften fremstod i januar innebar den i praksis et yrkesforbud for svært mange erfarne ingeniører.Vi må unngå en sjablongmessig tilnærming til kompetansekrav, og gjøre det mulig for erfarne ingeniører å ta ansvar for prosjektering. Forskriften må åpne for individuelle vurderinger av realkompetanse innen ulike fagområder, sier Ari Soilammi, utviklingssjef i RIF og den som har ledet arbeidet med brevet.
De viktigste punktene for RIF er følgende:
– Foretak som hadde sentral godkjenning før 1. januar 2016 må kunne fornye sine sentrale godkjenninger også etter nytt regelverk, og i samme tiltaksklasser, gitt at de har samme kompetansenivå som før årsskiftet.
– Det må ikke åpnes for generelle reduksjoner av kompetansekrav i forhold til dagens nivå, verken for formelt utdanningsnivå eller praksislengder.
– Realkompetansevurderinger må være enkle, rettferdige og individuelle, og erfaring fra en lavere tiltaksklasse skal ikke være tilstrekkelig til å «klatre» i tiltaksklasser.