Espeland vba er et av fem vannbehandlingsanlegg i Bergen vannverk. Å utnytte infrastruktur fra vannkraft til å forsyne vannverket med råvann er en viktig faktor i forbindelse med Espeland vannbehandlingsanlegg skal utvides. Med den høyt beliggende vannkilden Svartavatnet på Gullfjellet får man nemlig råvannet tilført ved selvfall gjennom to kraftverk på veien.
Svartavatnet har også relativt god råvannskvalitet sammenlignet med de andre råvannskildene i Bergen vannverk.
En fersk konseptvalgsutredning utført av Sweco for oppgraderingen av Espeland VBA skisserer hvordan framtidens vannbehandlingsanlegg kan bli. Det er Swecos avdelinger i Seljord og Gøteborg som i hovedsak har stått for utredningen. Målet har vært å komme fram til renseprosessen som vil egne seg best, utrede viktige forhold og skissere utvidelse av dagens anlegg.
Flere prosesser
Hovedmålet for konseptvalgsutredningen har vært å se bredt på ulike alternativ til vannbehandlingprosesser basert på koagulering/filtrering, med de forutsetninger, usikkerheter og konsekvenser som følger med.
Prosjektet har hatt tre faser. Første fase har vært å evaluere ulike teknologier. I neste fase har man tatt for seg tre «finalister». Til slutt har arbeidet kulminert i valg av én løsning, den såkalte Moldeprosessen, som Bergen kommune har gode erfaringer med bl.a. ved store Svartediket vba.

- Dette er en velkjent metode innen vannbehandling, som kan passe til norsk råvann med høyt humusinnhold og som foretrekkes ved mange større vannverk, sier Svein Forberg Liane ved Sweco Seljord. 
Ved siden av Swecos prosesskompetanse har utredningen involvert flere fagmiljøer hos rådgiveren. Swecos avdelinger i Bergen og Oslo har bidratt i utredningen med spisskompetanse innen miljøhensyn, geoteknikk, byggteknikk og elektroteknikk. Komplett modellering av det nye anlegget er gjort av Sweco Environment i Gøteborg.
– Dette har vært et spennende arbeide der flere fagmiljøer har bidratt inn mot et felles prosjekt, med base i ulike kontorer i Sweco-nettverket. Dette har vi fått til med Skype- og videomøter og en arbeidsform der alle har jobbet på samme «modell», forklarer Liane.


Utvidelse
Espeland vannbehandlingsanlegg er i dag Bergens nest største vannbehandlingsanlegg, og har en produksjonskapasitet på 67 000 kubikkmeter i døgnet. Etter oppgraderingen vil vannbehandlingsanlegget få en økt produksjonskapasitet til 80.000 kubikkmeter i døgnet og være på størrelse med Svartediket VBA.

- I framtiden vil Espeland VBA og Svartediket VBA være hovedvannbehandlingsanleggene i kommunen, men de tre øvrige vil fortsatt være viktige i den framtidige vannforsyningen i Bergen kommune. Alle fem vannbehandlingsanleggene leverer inn på et felles vanndistribusjonssystem, som gir redundans i systemet ved at de utgjør reserve for hverandre, forteller Liane.

Svein Forberg Liane ved Sweco Seljord
Utvidelsen innebærer tiltak for bedre hygienisk sikring og fargefjerning gjennom koagulering og filtrering. Ifølge konseptvalgutredningen vil det nye anlegget få en prosesshall med grunnflate1600 kvadratmeter. En viktig del av utredningen har også vært å utarbeide et opplegg for behandling av avløpsvannet fra prosessen, med systemer for håndtering av spylevann. Utfordringer her har vært en elveresipient med sårbare bestander av laks og sjøaure, samt et kommunalt spillvannssystem med begrenset kapasitet. I utredningen har man kommet fram til løsninger som tar hensyn til dette.

- Prosjektet har vært veldig spennende og viser tydelige hvordan komplekse problemstillinger kan løses. Å ha en flerfaglig kompetanse i egen organisasjon er viktig for både resultat og framdrift. Dessuten er tett samarbeid i dette tilfellet med en meget kompetent oppdragsgiver avgjørende for gode løsninger og et godt forankret resultat, sier Liane.