Hyggelige rensetall fra Hokksund

Øvre Eiker kommune har brukt god tid på å vurdere framtidens avløpsrensing. Etter å ha bestemt seg for å bygge eget anlegg i 2020 kunne byggingen starte i 2023. Anlegget ble ferdig før skjema og driften viser gode rensetall.

0

Hokksund renseanlegg er i drift og skal på de meste kunne sluke avløpsvann fra på 30 000 personekvivalenter. Med dagens nye anlegg betjener man i overkant av 17 000, noe som betyr at man har tatt godt i for framtidig økning.  

– Anlegget er ikke bare designet for dagens behov, men også dimensjonert og lagt til rette for den forventede befolkningsveksten i Øvre Eiker de kommende årene, underveis i prosessen valgte vi også å utvide med nitrogenrensing, forteller Kim Karlsen, leder for kommunens tjenester innen vann og avløp.

Øvre Eiker kommune var igjennom flere runder både alene og sammen med andre kommuner før man i 2020 tok en prinsipiell beslutning om å bygge eget avløpsrenseanlegg. I fjor høst kunne man endelig koble på rørene til det nye anlegget, der de totale byggekostnad er i ferd med å ende på 370 mill.

– Vi er godt i gang med kjøringa og renseresultatene så langt i 2025 er lovende. Målinger på utløpsvannet så langt i 2025, viser så langt i 2025 renseresultater i snitt på P 97%, KOF 96% og BOF mer enn 99% (utløpskonsentrasjon på mindre enn 3 mg/l). Vi har fått det vi ønsket oss, et moderne anlegg som bidrar til reduserte utslipp av nitrogen og fosfor, sier Karlsen.

Etter at man bestemte seg for å bygge eget ble det i 2021 holdt en åpen anbudskonkurranse der man ønsket seg en samspillsentreprise. Etterhvert ble NCC med sin prosjektgruppe valgt som partner. Opprinnelig var planen å bygge et sekundærrenseanlegg for 30.000 pe, med mulighet for omprosjektering til n-fjerning. Etterhvert som de ytre forhold endret seg, og man så at det ville være en fordel å se langt framover i tid.
– Under en samspillsfase i januar 2022, ble det foretatt en endring i spesifikasjonene til også å omfatte nitrogenfjerning. Den endelige politiske investeringsbeslutningen om bygging av anlegget  ble tatt i kommunen i desember 2022, da følte vi at det meste var godt planlagt, forteller Karlsen.

Start på riving av eksisterende administrasjonsbygg og klargjøring av tomt for bygging av nytt anlegg startet i februar 2023, og siden har prosessen gått greit. Eksisterende pumpeledninger koblet fra det gamle til det nye anlegget i løpet av september 2024 og igangkjøring og inntrimming av anlegget kunne starte.
– Målpris for byggekostnader for anlegget var 327 mill., der lønns og prisvekst ble tatt ut og avregnet utenom. Dette gjorde vi på grunn av usikkerheten som var rett etter oppstart med Russlands invasjon av Ukraina krigen. I tillegg har det blitt noe endringer som følge av andre løsninger og noe som følge av økte rensekrav for anlegget, blant annet bakteriereduksjon, så vi ender opp på 370 mill, sier Karlsen. 

Resultatet er ifølge Karlsen blitt et renseanlegg som møter Øvre Eiker kommunes behov for bærekraftig avløpshåndtering og nødvendig økt kapasitet. 
– Det har vært en vellykket samspillsfase mellom NCC og kommunen med gode diskusjoner  hele veien. Samspillsfasen har vært en nøkkeldriver for prosjektet, sier Karlsen.

Kommunen har på mange måter ikke bare vært en aktiv deltaker, men også en god sparringspartner for NCC når det gjelder renseteknikk og det å bygge inn både erfaringer og praktiske forhold i forhold til effektiv drift inn i løsningene..   
-VA-avdelingen i kommunen har en svært solid kompetanse på renseteknikk, og vi har hatt mange gode diskusjoner i prosjektet. Dette gjenspeiler seg i anleggets avanserte tekniske løsninger, som er skreddersydd for å møte kommunens behov for framtiden. Dette samarbeidet har vært avgjørende for å forstå lokale behov, minimere forstyrrelser og optimalisere ressursbruken i prosjektet, sier Bao Huynh, prosjektleder i NCC Norge.   

Det nye renseanlegget har plass-støpte lukkede tanker og bassenger, med tilhørende punktavsug og luktreduksjonsanlegg, som sikrer et godt inneklima i bygningen. Prosjektet er gjennomført som fossilfri byggeplass. Det skal installeres varmepumpe som gjenvinner varme fra renset avløpsvann, samt solcellepaneler på tak og fasader mot sør. Prosjektet skal også legge frem et klimaregnskap.
Det nye renseanlegget vil utføre nitrogenrensing i tillegg til en skjerpelse av fosforfjerning på 95%. Anlegget har et forhøyet krav til vannrensing, og det vil blant annet bli installert et UV-anlegg som siste trinn i renseprosessen. Dette vil bidra til å fjerne ytterligere bakterier, og derfor føre til enda høyere rensegrad.