«Avløp Norge er en interesseorganisasjon for bl.a. leverandører av minirenseanlegg. Vårt mål er å heve kompetansenivået blant medlemmene og fremme minirenseanlegg som en bærekraftig løsning for å beskytte våre felles vannforekomster. Derfor har Avløp Norge sett det som en stor fordel å ha et godt og tett samarbeide med forurensningsmyndigheten i kommunene, og ikke minst deres viktigste talerør i bransjen som er Norsk Vann. I tillegg har vi tett dialog med Sintef som teknisk kontrollorgan, samt relevante forskningsmiljøer.
Først vil jeg avkrefte en misforståelse knyttet til at Sintef Teknisk Godkjenning er en «frivillig» ordning. Ja, det er korrekt at det er «frivillig» å velge om man anskaffer Sintef Teknisk Godkjenning som dokumentasjon for sitt produkt. Men det er ikke frivillig å velge hvorvidt det skal dokumenteres at produktet er egnet for bruk i byggverk i Norge i henhold til nasjonalt regelverk. Tiltakshaver er ansvarlig for å dokumentere i tilstrekkelig grad at produktet tilfredsstiller alle relevante krav, blant annet i TEK og forurensingsforskriften, samt viktige betingelser for å innfri kravene. Forurensningsmyndigheten er ansvarlig for å påse at søknaden inneholder tilstrekkelig dokumentasjon til å innfri alle krav i regelverket, samt å stille nødvendige vilkår i utslippstillatelsen for at anlegget skal ha forutsetninger for å fungere i driftsfasen. Produsenten eller importøren i det norske markedet må på sin side fremskaffe nødvendig dokumentasjon slik at forurensningsmyndigheten kan vurdere hvorvidt produktet kan tas i bruk i samsvar med norsk regelverk.
I innlegget fra Sintef om samme sak i VAnytt 25.03.2025 belyses forskjellen mellom krav til omsetning av byggevarer (harmonisert Europeisk regelverk), og krav til bruk av byggevarer som reguleres av nasjonalt regelverk. I tillegg beskrives hvilke kontroller og vurderinger som gjøres i forbindelse med utstedelse av Sintef TG. Det beskrives også hvilke krav til styringssystemer for service som ble tatt inn i ordningen for Sintef Teknisk Godkjenning av minirenseanlegg i 2024.
Når Norsk Miljøservice hevder at Sintef TG er unødvendig og fordyrende ledd så hevder de samtidig at produsentens CE-merking og FDV-dokumentasjon er tilstrekkelig dokumentasjon for en utslippssøknad. Dette mener Avløp Norge er feil og svært uheldig.
En Sintef TG er en komplett dokumentasjon på at produktet tilfredsstiller regelverk for omsetning og bruk i Norge. De fleste kommuner har hverken ressurser eller kompetanse til å kontrollere hvorvidt nasjonale krav for bruk i Norge er innfridd, samt å stille nødvendige vilkår for at anlegget skal fungere i driftsfasen, uten å ha SINTEF TG å støtte seg på. Den nylige utvidelsen av TG-ordningen, med krav til styringssystemer for service, gir kommunene mulighet til å stille konkrete krav til servicefirmaets styringssystemer og kompetanse for å dokumentere «fagkyndighet» ved inngåelse av servicekontrakter. Avløp Norge mener de nye kravene er viktige tiltak for å heve kvaliteten på servicetjenestene som våre medlemmer leverer. Samtidig er TG-ordningen viktig for å sikre like konkurransevilkår for aktører som leverer minirenseanlegg og service i det norske markedet. At enkeltaktører kutter ut TG-ordningen kan i verste fall være med på å undergrave hele TG-ordningen. Dette forutsetter i tilfelle at de gis markedsadgang. Nøkkelen for å unngå dette er at kommunen stiller relevante krav til dokumentasjon av produkt, styringssystemer for service og kompetanse.
Som et resultat av innføringen av det Europeiske byggevaredirektivet i Norge ble den tidligere typegodkjenningsordningen til DNV avviklet. Som teknisk kontrollorgan med utpekning for byggevareforordningen påtok Sintef seg å etablere en nasjonal dokumentasjonsordning i form av Sintef teknisk Godkjenning av minirenseanlegg. Per i dag er det ingen andre kontrollorgan enn Sintef som tilbyr denne type produktdokumentasjon i det norske markedet. Avløp Norge har ingen tro på tilsvarende dokumentasjon fra andre nøytrale og uavhengig kontrollorganer kan utføres gratis. Å fremskaffe nødvendig dokumentasjon for at forurensningsmyndigheten kan vurdere samsvar med norsk regelverk vil uansett ha en kostnad som vil overføres til kunden. Så det fordyrende mellomleddet som Norsk Miljøservice AS påstår at Sintef er, vil fortsatt være der i en eller annen form.
Litt om Avløp Norge: I 2014 ble Avløp Norge etablert i et stiftelsesmøte i lokalene til Biovac. Her var alle leverandører og produsenter av minirenseanlegg i Norge representert. Bakgrunnen for møte var en massiv kritikk på renseresultatene som fremkom i en stor avis artikkel i Østlandets Blad, etter at den gang Ski kommune hadde foretatt tilsyn slik de skal gjøre i henhold til forurensningsforskriften. På tross av at de som var til stede på møte alle var konkurrenter, så man det som en fordel og organisere seg i en bransjeforening og Avløp Norge ble etablert. Årene etter 2014 og frem til i dag har Avløp Norge i tett samarbeid med Norsk Vann, Sintef, Nibio og ikke minst Vannområdene og kommune på det sentrale Østlandsområdet, jobbet med å forbedre kvaliteten og kompetansen til alle som er i involvert i verdikjeden. Enten det er selve produktene, servicetekniker, saksbehandlere, slamtømmere eller nøytrale fagkyndige. Videre er vi som bransje og bransjeforening med i flere forsknings og utviklingsprosjekter, for på den måten å fremme innovasjon og bedre kvaliteten og samhandlingen mellom alle de involverte. Dette tette samarbeidet har ført til betydelig bedring av renseresultatene de seneste årene og en reduksjon av andelen anlegg som ikke overholder rensekravene. Det er det vi alle har hatt fokus på og det blir ikke noen mindre fokus på dette etter som det nye Avløpsdirektivet i EU blir implementert i Norge via Norges tilknytting til EU via EØS avtalen.
Dette fruktbare samarbeidet vil være en rettesnor for Avløp Norge sitt arbeid og satsning i årene fremover. «
Rune Myklebust
Daglig leder Avløp Norge