Sandnes kommune kunngjorde 11. november 2024 en konkurranse for anskaffelse av utskiftning og installasjon av vannmålere. Anskaffelsens verdi var estimert til 8 millioner kroner. Tilbudsfrist var 20. november 2024. Det fulgte av konkurransegrunnlaget at kommunen var ute etter en rammeavtale basert på NS 8406:2009 «Forenklet norsk bygge- og anleggskontrakt» for utskiftning og installasjon av vannmålere.
Tildelingskriteriene var oppgitt på følgende måte i konkurransegrunnlagets del 1
Tildelingskriterium | Vekt | Detaljer |
Service | 60 % | Service vurderes ut ifra de ulike vurderingskravene under «Servicekrav» i kravspesifikasjonen. |
Miljø | 40 % | Miljø vurderes ut ifra de ulike vurderingskravene under «Miljøkrav» i kravspesifikasjonen. |
Ved evaluering av tilbudene ønsket kommunen å benytte en evalueringsmodell der alle tilbudene gis en poengscore på en skala fra 0-10 for hvert av tildelingskriteriene. Den gitte poengscoren til hvert kriterium multipliseres med kriteriets angitte relative vekt. De vektede poengscorene summeres og leverandøren med høyeste totale poengscore er vinner av konkurransen.
For hvert vurderingskrav gis beste tilbud høyeste poengscore (10), øvrige tilbud vil bli gitt en poengscore i forhold til beste tilbud som representerer de relevante forskjellene.
For tildelingskriteriene som går på vurdering foretas en skjønnsmessig vurdering på bakgrunn av punktene som fremkommer i «Vedlegg 3 – Kravspesifikasjon». Besvarelsen som er vurdert å ha størst verdi for oppdragsgiver gis høyeste poengscore.»
Under service beskrev kommunen et minstekrav om at 7,5 prosent av arbeidstimene skal utføres av lærlinger, at kommunen ønsker at leverandørene garanterer at mer enn 7,5 prosent av arbeidet utføres av lærlinger men maksimalt 10 prosent. Kofa fant imdlertid at det ikke er klart hvordan kommunen skal evaluere på dette kravet, og det virker ikke å være lagt opp til en evaluering av merverdi utover minstekravet. Differansen mellom 7,5 og 10 prosent av arbeidstimene er i alle tilfeller så liten at det ikke ville vært et egnet krav for å skille tilbudene. Slik klagenemnda ser det er det ikke mulig for alle rimelig opplyste og normalt påpasselig leverandører å tolke innholdet på samme måte, og krav nr. 3 gjør at tildelingskriteriet strider med kravet til likebehandling og forutberegnelighet i anskaffelsesloven § 4.
Her fant med andre ord Kofa ut at tildelingskriteriet var ulovlig utformet.
Tildelingskriteriet «Miljø» skulle evalueres basert på kortest mulig kjøreavstand til og fra rådhuset i Sandnes, og det ville ikke differensieres mellom tilbydere som har kjøreavstand mindre enn 20 kilometer. Det var lagt opp til at leverandørene skulle beskrive startpunkt for kjøring og kjøreavstand til rådhuset. Oppdragene under rammeavtalen skulle imidlertid utføres på ulike lokasjoner i kommunen, og det vil ikke være samme lokasjon hver gang. Det følger av kravspesifikasjonen at det estimeres utskiftning av cirka 2000 vannmålere i kommunen over fire år og at vannmålerne er kommunens eiendom og leies ut til private husholdninger og næringsaktører. Den kjøreavstanden som skal evalueres under miljøkriteriet har dermed ikke sammenheng med hvor oppdragene faktisk skal utføres, og evalueringen kan dermed få tilfeldige og vilkårlige utslag. Kriteriet virker ikke å ha saklig tilknytning til anskaffelsen, og det er ikke det reelle klimaavtrykket som blir vurdert. Dette er også i strid med formålet bak forsyningsforskriften § 7-9 om at miljøkriterier skal ha som mål å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning.
Her er også Kofa kommet fram til at tildelingskriteriet «Miljø» er ulovlig utformet.
Ifølge Kofa har oppdragsgiver plikt til å avlyse en konkurranse dersom det er begått feil som kan ha påvirket utfallet av konkurransen, eller deltakerinteressen, og som ikke kan rettes på annen måte enn ved avlysning, se blant annet HR-2019-1801-A (Fosen Linjen) avsnitt 85 med henvisning til EFTA-domstolens avgjørelse i sak E-16/16 avsnitt 106. Tildelingskriteriene har stor betydning for leverandørene, både ved spørsmålet om deltakelse og ved tilbudsutformingen. De aktuelle tildelingskriteriet var vektet med henholdsvis 40 og 60 prosent, og det er dermed klart at de ulovlige tildelingskriteriene kan ha påvirket resultatet av konkurransen eller deltakerinteressen.
Klagenemnda konkluderer med at Sandnes Kommuna har brutt anskaffelsesregelverket ved at tildelingskriteriene «Service» og «Miljø» er ulovlig utformet.
Konkurransen må i følge Kofa derfor avlyses.