Etter at VANytt publiserte en artikkel under tittelen Dropper frivillige Sintef papirer har Eskil Møllegaard skrevet følgende tilsvar:
«Etter flere år med diskusjoner i bransjen bestemte Avløp Norge seg for i 2020 å ta tak i hele verdikjeden rundt drift av minirenseanlegg. Alle aktører/selskaper som jobber i denne bransjen har for mange år siden tatt innover seg at et renseanlegg ikke renser bedre enn det svakeste leddet. Når man ser på alle aktører som er involvert i driften av renseanlegg forstår man raskt at hver aktør ikke kan jobbe uavhengig av de andre. En rask oppsummering av involverte i drift av minirenseanlegg er:
- Leverandøren av renseanlegget
- Serviceutførende
- Forurensingsmyndighet (saksbehandling og oppfølging i kommunen)
- Slamtømmere
- Tilsyn, hvor kontrolldelen av tilsynet ofte er innleid tjeneste av kommune
- Anleggseier
Alle disse aktørene må jobbe i samme «miljø» og det var dette som satte i gang arbeidet med å vurdere ikke bare rensekapasiteten, men også alle andre aspekter som er avgjørende for å drifte renseløsningene på en god måte.
Dette arbeidet startet med et møte i Biovacs lokaler på Frogner, tilstede var Miljødirektoratet, Norsk Vann, Sintef, Avløp Norge, Tilsynskontoret i Lier samt leverandørene av renseanlegg for å meisle ut veien videre.
Møtet resulterte i utarbeidelse av et system i regi av Sintef med midler fra Miljødirektoratet og Norsk Vann – systemet skulle sikre både kvaliteten til renseanlegget, men også alle andre faktorer som er viktige for å bedre drift og oppfølging av renseanleggene.
Det påpekes fra Norsk Miljøservice at EN 12566-3 testen er nok i forhold til kvalitetssikring av renseanleggløsningen. EN 12566-3 omfatter imidlertid kun renseresultater, men en utvidet TG innbefatter svært mange andre faktorer som absolutt bør vurderes/kontrolleres av en uavhengig tredjepart (i dette tilfelle Sintef). Dette omfatter revisjoner av renseløsningen, inspeksjon av produksjonskontrollen, alle beregninger i forhold til skalering av anleggsstørrelser, dokumentasjonsunderlag som anleggseier har krav på og har behov for, betingelser for bruk i samsvar med nasjonale krav/forskrifter, og ikke minst servicesystem/avvikssystem med rapportering direkte til kommune og anleggseier, alt dette mener altså Norsk Miljøservice AS skal være opp til den enkelte leverandøren. Slik har det tidligere vært og dersom bransjen skal fortsette med dette vil vi se svært mange dårlige løsninger i fremtiden samt mye merarbeid for både kommunene og anleggseiere.
Retningslinjer for Sintef utvidet godkjenning
Norsk Miljøservice understreker at kommunene ikke har kapasitet og nok kompetanse på dette feltet – det er nettopp derfor det er behov for et slikt system. Systemet skal gjøre kommunene i stand til å behandle søknader om utslipp effektivt og korrekt og til en langt lavere sakskostnad – da kan de kanskje øke ressursene rundt eldreomsorgen som Norsk Miljøservice påpeker.
Intensjonen med Utvidet TG er å redusere forekomsten av forurensing – dette er hovedmotivasjonen til både forurensningsmyndighet, anleggseier og leverandører av renseanlegg – dette skal alltid være leverandørenes rettesnor og mål.
Nina Alsaker Rukke som leder Tilsynet i Lier – et samarbeid mellom Drammen, Hole, Holmestrand, Krødsherad, Lier, Modum og Øvre Eiker kommune oppsummerer deres erfaring i forhold til utvidet TG på følgende måte:
«Vår erfaring er at mye av bedringen i renseresultater for minirenseanlegg de siste par årene skyldes bedre rolleforståelse og kommunikasjon mellom servicetekniker, slamtømmer og kommune (myndighetsutøver). I tillegg ser vi at de beste renseresultatene er hos de leverandørene som har god kompetanse i serviceleddet (f.eks. personsertifisering) og et godt system for avviksoppfølging. Det er nettopp derfor vi mener det er viktig med siste utvidelse / styrking av den frivillige TG-ordningen.»
Nina Alsaker Rukke henviser også til veiledningen som er utarbeidet av tilsynet:
Norsk Miljøservice ønsker seg en situasjon som har vært i bransjen tidligere og som alle seriøse aktører ønsker å gjøre noe med, dette er å gå baklengs inn i fremtiden!»
Eskil Møllegaard his Biovac Environmental Technology (sign)