FUNN FRA TILSYN I 2024: Arbeidstilsynet fant brudd i 72 prosent av tilsynene. Foto Arbeidstilsynet

Nesten ingen dør på jobben

Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor 12 890 tilsyn og avdekket brudd i 72 prosent av tilsynene. Bygg- og anlegg sto alene for en tredel av tilsynene. En ny rapport om arbeidsrelaterte dødsfall i Norden, viser at sykdom er en større årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn ulykker.

0

I fjor mistet 20 arbeidstakere livet på jobb i Norge – et historisk lavt tall. Mange virksomheter jobber systematisk med arbeidsmiljøet for å forebygge ulykker, men tilsyn og analyser viser fortsatt at det er et stort forbedringspotensial og at mange av ulykkene kunne vært unngått.

En ny rapport om arbeidsrelaterte dødsfall i Norden, viser imidlertid at sykdom er en større årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn ulykker. 99 av 100 arbeidsrelaterte dødsfall skyldes sykdom.

– Det betyr ikke at utfordringene i for eksempel bygg- og anlegg er løst, men at vi må vurdere hva som både er riktig ressursfordeling fremover og hvilken virkemiddel miks som er best egnet slik at innsatsen vår treffer der den har størst effekt for samfunnet. Vi bruker kunnskapen fra denne rapporten, sammen med våre andre erfaringer og kunnskapsunderlag, når vi prioriterer innsatsen vår fremover, sier Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.

Les Arbeidstilsynets årsrapport for 2024 (PDF)

Det viktigste virkemiddelet man har for å sikre at virksomhetene følger loven, er tilsyn. I 2024 gjennomførte man 12 890 tilsyn og man avdekket brudd i 72 prosent av kontrollene. Bygg- og anleggsnæringen skiller seg fortsatt ut som den bransjen med flest tilsyn, og alene sto den for en tredel av tilsynene.

Strengere praksis

I 2024 vedtok Arbeidstilsynet 653 overtredelsesgebyr. Man ga flest overtredelsesgebyr i byggenæringen, og den vanligste årsaken var farlig arbeid i høyden.

1. juli 2024 hevet Stortinget det maksimale beløpet for overtredelsesgebyr betydelig.

– Vi ga i fjor flere gebyrer på over 500 000 kroner enn tidligere, og også noen flere over 1 million kroner. Vi har med dette hatt enn strengere reaksjonspraksis i 2024 enn tidligere, sier Kvernmo.

Mange tilsyn i helse og skole

Helse og sosial og undervisning er næringer hvor man har økt innsatsen de seneste årene. Disse næringene er særlig utsatt for muskel- og skjelettplager og psykiske plager, som er de viktigste årsakene til arbeidsrelatert sykefravær.

Arbeidstilsynet har pålagt store arbeidsgivere som sykehus og kommuner å forebygge de viktigste risikofaktorene for arbeidsrelatert sykefravær. Her er det mange ansatte, og fravær har konsekvenser for tjenestetilbudet, samtidig som det har store samfunnsøkonomiske kostnader. Derfor har Arbeidstilsynet økt innsatsen på disse områdene.

I skolene har mange av lovbruddene dreid seg om mangelfull forebygging av vold og trusler i arbeidsmiljøet, Arbeidstilsynet har også veiledet en rekke skoler om hvordan vold og trusler kan forebygges, da vi vet at skoleansatte er særlig utsatt.

Et seriøst arbeidsliv

Seriøse og anstendige arbeidsvilkår er hovedprioritet for etaten, som fører tilsyn med arbeidsavtaler, lønn og arbeidstid for å sikre at regelverket etterleves – og man avdekker mange brudd.

– For arbeidstakere som ikke får den lønna de har krav på eller jobber uten arbeidskontrakt, har det store konsekvenser. Et seriøst og godt arbeidsliv er viktig fordi det handler om rettferdighet, trygghet og like konkurransevilkår for alle i arbeidslivet, sier Kvernmo.

I fjor førte Arbeidstisynets innsats mot useriøsitet til at om lag 1 600 virksomheter med totalt 50 000 registrerte ansatte har iverksatt forbedringstiltak for å sikre bedre arbeidsforhold i sine virksomheter.

Tilsyn i tall 2024

  • Gjennomførte 12 890 tilsyn og avdekket brudd i 72 prosent av tilsynene.
  • 1 av 3 tilsyn ble gjennomført i bygg- og anleggsbransjen.
  • Gjennomførte 1 144 tilsyn i helse og sosial og 304 tilsyn i undervisning. Det er til sammen mer enn en dobling siden 2022.
  • Avdekket 33 600 brudd på regelverket. Andelen tilsyn med brudd var høyest innenfor psykososiale arbeidsbetingelser.
  • Siden 2022 har man økt tilsynsinnsatsen mot useriøsitet med ca. 1000 tilsyn.
  • Vi vedtok 653 overtredelsesgebyr.

Arbeidstilsynets innsats har ført til at:

  • 1 240 virksomheter jobber mer systematisk med kartlegging, risikovurdering og iverksettelse av tiltak.
  • 710 virksomheter har gjennomført forbedringstiltak knyttet til arbeidsmiljøopplæring for ledere og verneombud.
  • Rundt 770 virksomheter har rettet opp i risikoforhold som har satt arbeidstakernes liv og helse i umiddelbar fare.
  • 800 virksomheter har fått på plass arbeidsavtaler som er i tråd med minimumskravene i arbeidsmiljøloven.
  • Om lag 1 600 virksomheter med totalt 50 000 registrerte ansatte har iverksatt forbedringstiltak etter innsats mot useriøsitet.
  • Over 560 virksomheter med totalt nær 8 000 registrerte ansatte har iverksatt ett eller flere forbedringstiltak etter innsats mot arbeidslivskriminalitet.