Det er ingen som lenger tviler på at det er Russland som står bak en rekke sabotasjeaksjoner på kabler i Østersjøen det siste året. Sverige og Finland har dessuten registrert en økend mengde av uforklarlige innbrudd og skader på VA-installsjoner de siste årene.
les også: Fienden sikter seg inn på drikkevannet
Nylig kom en rapport bestilt av den svenske regjeringen Ökad va-beredskap – Regeringen.se der man analyserer situasjonen og tar grundig for seg hvilke tiltak som bør gjøres for å sikre vann og avløpstjenestene i en krisesituasjon.
Den over 500 sider lange utredningen er en grundig gjennomgang av situasjonen i VA-Sverige. Man har reist rundt og møtt mange VA-organisasjoner og andre interessenter. Resultatet er et helhetlig syn på bransjen og man har funnet at hvis en organisasjon skal fungere i krisetider, må den også fungere under normale forhold.
– Denne utredningen er et viktig skritt mot å skape en robust og bærekraftig VA-infrastruktur i Sverige. Generelt sett ønsker vi et klarere bilde av krav velkommen, like viktig er det at det følger med insentiver og betingelser for å få til dette. Vi vil også jobbe for at VA-organisasjonene får den støtten de trenger for å møte de nye kravene, sier Pär Dalhielm, Svenskt Vattens administrerende direktør i en kommentar.
Utredningen konkluderer med at kommunene har svært ulike forutsetninger for å oppfylle sitt oppdrag og at kommunene må samarbeide om nødvendig for å oppfylle kravene i vanntjenesteloven. Staten foreslås å bidra med økonomisk støtte, i første omgang for at kommuner skal utrede samarbeid og deretter startstøtte for å kickstarte samarbeidet.
– Vi ser på dette som et skritt i riktig retning. Organisasjoner på tvers av kommunegrenser er nødvendig for å løse utfordringene vi står overfor, sier Svenskt Vatten på sin hjemmeside.
Undersøkelsen legger opp til at hver kommune bør ha en beredskapsplan for vann og avløp med prioriteringer og tilpasninger som er spesifikke for de lokale forholdene. Dette skal skje i samråd med fylket.
Svenskt Vatten mener i likhet med undersøkelsen at god planlegging er grunnleggende for å øke beredskapskapasiteten. En slik plan skal ta sikte på nytte og ikke forvaltning.
Undersøkelsen er omfattende og inneholder flere velbegrunnede forslag og mange muligheter å jobbe videre med. Men det er noe som fortsatt mangler og som heller ikke var med i utvalgets direktiv, mener Svenskt Vatten.
– Finansieringsspørsmålet må få en særskilt utredning og løsning. Neste steg må derfor være en egen og grundig utredning av finansieringen av de kommunale vanntjenestene. Vi må ta tak i disse på et strukturelt nivå når det gjelder økende lånegjeld, renterisiko og de enorme gebyrforskjellerne mellom Sveriges kommuner, sier Pär Dalhielm, Svenskt Vattens administrerende direktør.