Godteri- og snacksemballasje blant topp fem funn i alle år og forsøpling fra personlig forbruk og fra industri og næring utgjør nesten like store andeler av resultatene i 2024. Personlig forbruk er en samlekategori for forsøpling knyttet til mat og drikke, tobakksprodukter, poser og rusrelatert avfall.
– Godteri- og snacksemballasje er produkter og emballasje med høy forsøplingsrisiko, sier Mari Mo, fagleder forebygging og opprydding, og viser til at godteri- og snacksemballasje har vært på topp fem funn hvert år siden 2021. Dette kan vise til en gjennomgående forsøplingsutfordring knyttet til personlig forbruk.
– Hold Norge Rent er derfor begeistret over at EUs emballasjeforordning, vedtatt i november 2024, vil spille en avgjørende rolle i å forebygge og redusere forsøpling fra emballasje, sier Mari Mo, fagleder forebygging og opprydding i Hold Norge Rent.
Unik kunnskap
I 2024 ble 3 837 enheter, tilsvarende 110,6 kilo søppel plukket, registrert og fjernet langs norske vassdrag og innsjøer. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 1,2 biter søppel per meter kartlagt. Kartleggingen ser både på områder som er lett tilgjengelige og med høy grad av motorisert ferdsel, og på mindre tilgjengelige områder.
– Av søppelet som ble ryddet og registrert i 2024 var 78 % av den totale vekten og 63 % av alle funn knyttet til områder med mye motorisert ferdsel, forklarer fagansvarlig for landforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent, John Harald Sand.
75% av søppelet som er ryddet i 2024, består av plast. Uidentifiserbare plastbiter er både det mest utbredte funnet og det mest tallrike funnet i årets kartlegging.
Hvorfor er det et behov for kunnskap?
Effektive tiltak mot forsøpling er avhengig av at god og solid kunnskap foreligger: Hva slags søppel finnes i norsk natur? Hvor mye søppel er det? Og hvor befinner det seg?
– Kartlegging av forsøpling er kritisk for å få oversikt over forsøplingssituasjonen i Norge. Kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer gir unik og viktig innsikt i innlandsforsøpling, avslutter Sand.
Kartleggingsprogrammet for vassdrag og innsjøer finansieres med tilskudd fra tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling, som forvaltes av Miljødirektoratet.