Leserinnlegg av Kjetil Wang-Hansen, konsernsjef Veas
Veas har denne høsten lansert ideen om å etablere et stort og moderne rense- og ressursgjenvinningsanlegg på Tofte i Asker kommune. Anlegget skal kunne ivareta dagens og fremtidens behov for avløpsrensing til mange av kommunene rundt Oslofjorden, som dermed kan inngå et fremtidsrettet samarbeid om å holde fjorden ren – og avløpsgebyrene nede.
Det er tatt utgangspunkt i at anlegget kan erstatte renseanleggene i Fuglevik (mosseregionen), Nordbykollen (drammensregionen) og Slagentangen (vestfoldregionen) som er på ulike stadier i prosjekt- og utredningsfasen. Det skal også kunne komplettere og avlaste dagens Veas på Slemmestad, som må oppgradere for å holde tritt med nye rensekrav, befolkningsvekst og klimaendringer.
Det vi vet sikkert pr. nå er blant annet at:
- Stordrift av prosessindustri er kostnadsbesparende.
- Det trengs store volum og kunnskap om synergier og markeder for å skape inntekter på gjenvinning av ressursene i avløpsvann.
- Et sterkt kompetansemiljø står bedre rustet i møte med nye utfordringer og muligheter.
- Det er vanlig med store interkommunale avløpssamarbeid i andre land, og større samarbeid anbefales i en fersk svensk SOU (Ökad va-beredskap SOU 2024:82).
- Det er usikkerheter i alle alternativer til nye renseanlegg som foreligger så langt, og de er vanskelige å sammenligne. Eksempelvis har noen utredninger ikke inkludert økonomiske og miljømessige kostnader knyttet til håndtering av avløpsslam.
Da Veas begynte å utforske fellesløsningen på Tofte, var alle kommunene vi anså som aktuelle samarbeidspartnere i gang med egne og felles utredninger. Vi var derfor spente på mottagelsen av enda et nytt forslag. Vi var forberedt på at det kunne bli noe motstand, men valgte likevel å gjøre arbeidet med mulighetsstudien vår kjent. Som Norges største renseanlegg er det kanskje bare Veas som kan se for seg mulighetene som ligger i et stort og ambisiøst nok samarbeid til at de virkelig store og langsiktige samfunnsgevinstene kan oppnås?
I gode møter med mulige samarbeidskommuner er vi tatt imot både med sunn skepsis, nysgjerrighet og positivitet. Det sammenfaller bra med vårt eget utgangspunkt for arbeidet med mulighetsstudien, og vi jobber nå videre med prosjekt «Nitrogenfjerning for en region». Takk til Rambøll for godt samarbeid og en omfattende rapport som gir oss grunnlag for å dykke dypere ned i detaljene i tiden som kommer. Vi er stolte av de ansatte i Veas, og av styret og eierne våre i Oslo, Bærum og Asker, som backer oss i et arbeid som vi visste at kunne oppleves kontroversielt av noen, men som er tatt positivt imot av mange. Vi ser frem til mye spennende samarbeid – og flere svar i 2025.
Leserinnlegget har tidligere blitt publisert i Moss Avis.