Den selvprosjekterende ingeniøren er allerede i gang med å bidra sammen med innovative mennesker i Skanskas prosjekter og begge parter ser et stort potensiale i å jobbe tett sammen for å realisere et uforløst produktivitetspotensiale ved bruk av kunstig intelligens. Illustrasjon: Skanska

Ingeniør på autopilot

Den selvprosjekterende ingeniøren er allerede i gang med å bidra sammen med innovative mennesker i prosjektene og man ser et stort potensiale i å jobbe tett sammen for å realisere et uforløst produktivitetspotensiale ved bruk av kunstig intelligens.

0

Skanska tar i bruk den selvprosjekterende ingeniøren for å redusere risiko, kostnader og karbonfotavtrykk i sine byggeprosjekter.

– Vi har fulgt Consigli over tid, og tiden er nå moden for å kunne bruke teknologien til å levere målbar verdi i våre prosjekter, sier Christoffer Hernæs, Chief Digital Officer i Skanska.

Consigli har bygget en KI – modell som prosjekter de tekniske fagene raskt og leverer tverrfaglig BIM med mindre materialer. Dette gir et bedre og mer bærekraftig underlag for innhenting av priser fra leverandører på teknisk fag. Færre komponenter og kortere strekk med rør, kanaler og kabelbruer, gir også en mer konkurransedyktig løsning for totalentreprenøren.

– Skanska har bidratt med både data og læring helt siden oppstarten av selskapet i 2020, så det er veldig stas at de nå inngår kommersiell avtale om fast bruk av hele spekteret av AI-tjenester vi har utviklet, forteller Janne Aas-Jakobsen, gründer og CEO i Consigli. 

I tillegg til prosjektering, er Consiglis KI – modell trent opp til å gjennomføre en rekke risikoreduserende analyser av underlag på ulike stadier i prosjektutviklingsprosessen. Den er trent til å være alle ingeniørenes øyne når den navigerer i byggfaglig dokumentasjon og melder der den finner risikoelementer som bør håndteres, på et tidlig tidspunkt.

Dermed kan Skanska levere bedre kvalitet både i tilbud og FDV-dokumentasjon. KI – modellen kan bidra til å ta ned risiko ved at den avdekker unøyaktigheter, feil og mangler i konkurransegrunnlag, samtidig som den oppdaterer leietakerspesifikasjoner og endringer som kommer fra byggherre i prosjektet.

– Digital transformasjon av våre kjerneprosesser er et vesentlig fokusområde i vår konsernstrategi der vi søker en balanse mellom best of breed hyllevareløsninger og egenutviklet programvare. Samarbeidet med Consigli passer godt inn i dette målbildet der det handler om å utfordre eksisterende praksis og transformere oss fremfor å replikere eksisterende arbeidsprosesser og sette strøm på skjema.

– Vi ser et stort potensial når det kommer til bruk av språkmodeller, men også hele resten av spekteret av kunstig intelligens-metoder, særlig i tidligfase. Det er ofte her innovasjonene skapes og muligheten til å kunne både kvalitetssikre prosjekteringsunderlag og samsvar mellom disse, samt optimalisere elementer som tekniske rom og kabelganger kan gi oss god effekt om brukt rett, sier Christoffer Hernæs.

DEL
Forrige artikkelInntekter fra avløpsvann øker