Ved Veas, som er landets største interkommunale anlegg henter man ut ut ammonium som i dag går til landbruk. Nå har Veas tatt lederrrollen i et prosjekt som vil åpne for enda mer ressursutnyttelse fra avløpsvann

Ber fire ordførere om å revurdere renseanlegg

Moss kommunestyre har i går vedtatt å be representantskapet I Movar IKS om å gi en vurdering av den fremlagte studien fra Rambøll om et større regionalt renseanlegg på Tofte. Man ber i praksis det fire ordførerne om å ta stilling til om anlegget som Veas foreslår på Tofte kan være et bedre alternativ enn å bygge ut anlegget på Fuglevik.

0

– Det ligger i i dette forslaget at når kommunestyret ber om dette så er det naturlig at kommunestyret mottar tilbakemelding og kan vurdere tilbakemeldingen. Vårt neste møte er i februar. Det betyr også at at Movar må stille ytterligere kontraktinngåelse i bero da det i seg selv vil påvirke grunnlag for vurderingen, sier leder for partiet Ny Kurs, Arild Svensson, til VANytt.

Kommunestyret i Moss ber med andre ord ordførerne i Moss, Råde, Våler og Vestby om å vurdere om et stort felles renseanlegg på Tofte kan være et bedre alternativ enn å bygge eget renseanlegg på Fuglevik i Moss.

De fire ordførerne utgjør representantskapet i Movar IKS, vann- og avløpsselskapet som nå ønsker å bygge ut med nitrogenrenseanlegg på Fuglevik.

Kommunestyret fikk dette forslaget lagt inn fra styringsflertallet under budsjettbehandlingen i Moss i går, mindre enn et døgn etter at Rambølls mulighetsstudie ble publiert. Stemmene til Høyre, Frp, Ny Kurs, Venstre, INP og Pp, sto bar vedtaket og ble muntlig støttet av MDG. Dette ifølge Moss Avis.

Mulighetsstudien har vurdert kostnader ved å bygge fire store renseanlegg rundt Oslofjorden – for regionene Moss, Tønsberg, Drammen og Asker-Oslo-Frogn – sett opp mot å bygge et kjempeanlegg på Tofte.

Som VANytt nylig meddelte, viser studien at merutgiftene til å innfri framtides krav vil kunne halveres. Dette betyr at innbyggere i regionen kan få redusert regninga for nitrogenrensing med 60 millioner kroner i året i 30 år – totalt 1,8 milliarder kroner – om Tofte realiseres slik man forventer.

Etter å ha konferert med rådgivere skrev VAnytt allerede i februar i år at Movar vil kunne spare 1-2 milliarder ved å se etter et samarbeid over fjorden.

Ifølge Moss Avis er fire av 12 kontrakter inngått for Fuglevik og de neste store kontraktsinngåelsene for Fuglevik- antas å bli underrskrevet til sommeren:

Man har en pågående samspillskontrakt med Krüger Kaldnes om den biologiske renseteknologien i prosjektet. Denne kontraktstypen gir mulighet til enten å inngå kontrakt med samme leverandør om fase 2 (bygging) eller lyse ut prosjekteringsgrunnlaget fra fase 1 i en åpen kurranse. Andre, storre anskaffelser som antatt vil bli signert sommeren 2025 er byggentreprise for Fuglevik og for overføringsledning Kambo-Fuglevik.

– Jeg ser fram til à fä en vurdering av mulighetsstudien. Jeg regner med at denne blir fremlagt for kommunestyret 11. februar, sier Svenson til Moss Avis.

Veas har tidligere uttalt at de nå går videre med konseptet

– Vi har blant annet søkt om støtte fra Miljødirektoratet til et skisseprosjekt for regionalt renseanlegg, en forlengelse av mulighetsstudien der vi vil gå mer i detalj for eksempel på bruken av sjøledning, fortalte konsernsjef Kjetil Wang-Hansen i Veas til Moss Avis.

DEL
Forrige artikkelKrohne ansetter