VA-bransjen er i endring både når det gjelder lovverk. teknologi og politikk. EUs regelverk er i ferd med å slå inn over landet. I takt med nye utfordringer og muligheter er det et økende behov for å henge med på det som skjer. VA-dagene på Østlandet har lenge vært arena for vann- og avløpsfolket. Nylig møttes 260 deltakere til et omfattende to dagers arrangement.
-Driftsoperatører, ingeniører, ledere, studenter, myndigheter og leverandører kom nok en gang for å diskutere fag og fremtid. Vi er blitt et samlingspunkt for forvaltning av vann og avløp. Folk virket fornøyd med både temaene og arrangementet, sier Hulda Elvestad hos Rambøll, som har hånd om arrangementet. Nylig berammet man like godt neste års arrangement til 18-19 november, på samme sted.
Paralleller
Nytt av året ved siden av foredrag i to parallelle løp var to workshoper; en for erfaringsutveksling mellom driftsoperatører, og en for å fremheve mulighetene knyttet til lærlingeordningen. Det ble holdt parallelle foredrag innen vann og avløp der man sørget for at temaer som er av interesse for den samme deltakergruppen, ikke foregikk samtidig.
– Blant flere spennende foredrag var mange interessert i å høre om mulighetsstudien til Veas, angående nytt regionalt anlegg for store deler av Oslofjordsområdet. Kommunene arbeider nå parallelt med utredninger for å bygge sine egne anlegg, slik at denne studien kan bli viktig i dette arbeidet. Workshopene var et nytt innslag vi ønsker å bygge videre på, sier Elvestad.
Myndigheter
Både Statsforvalter og Mattilsynet gjennomgikk håndheving av regelverket, og hva som er å forvente av endringer i tiden som kommer.
– I år hadde vi også en plenumsdialog etter Mattilsynets innlegg, for å snakke om tolkningen av forskriften. Vi føler at vi ivaretar både drikkevann og avløp, sier Hulda, som legger til at alle presentasjoner sendes ut til deltakerne i etterkant av arrangementet, med mulighet til å ta opp tråden med både foredragsholderne og de andre deltakerne.
Vellykket date
Årets speed dating har man også fått mange gode tilbakemeldinger på. Her ble deltakerne delt i grupper og sendt på rotasjon til leverandørene.
– Vi får tilbakemeldinger om at dette er noe morsomt og litt annerledes, og at man kommer i kontakt med mange man ellers ikke ville snakket med. Foredragsholdere har også gitt positive tilbakemeldinger, både på organiseringen, arrangementet og publikum. Vi synes det er positivt at flere av foredragsholderne deltok på arrangementet etter å ha holdt innlegg, og er tilgjengelige for spørsmål og dialog i pausene. Vi får tilbakemeldinger om at utstillerne er veldig fornøyde og mener de blir godt integrert, som en del av arrangementet. Neste gang blir det også kåring av Østlandets beste drikkevann i regi av Norsk Kommunalteknisk Forening, vi ser fram til 18-19 november neste år, avslutter Hulda Elvestad hos Rambøll.