Oslofjorden ved Moss.

Mer enn primærrensing i Moss

Selv om Movar ikke har innfridd sekundærrensekravet, som er årsaken til at Statsforvalteren har strammet fristene har man oppnådd betydelig renseevne utover dette.

0

Etter at VANytt nylig meldte at Movar ikke har innfridd sekundærrensekravet og at dette er grunnen til at Statsforvalteren har stilt harde tidsfrister til Movar har Norsk Vann ved Elisabeth Lyngstad i en epost orientert om situasjonen med oppklarende fakta. Det viser seg at Movar uten å ha innfridd kravet likevel har hadd god renseeffekt. Lyngstad skriver følgende:

«Movar har ikke kun primærrenset avløp selv om de ikke har sekundærrensing. Jeg vet at det er mange som tror at det er en fast rensestige hvor første trinn er primærrensing, neste sekundærrensing og så tertiærrensing, men man må ikke ha denne rekkefølgen. Fuglevik renseanlegg er et mekanisk/kjemisk primærfellingsanlegg og det er noe helt annet enn et primærrenseanlegg. Anlegget har i dag krav til 90% reduksjon av fosfor. Det blir derfor helt feil å si at avløpet kun er primærrenset.

  • Primærensing er en prosess som reduserer mengden suspendert stoff med 50% og mengden organisk stoff (BOF) med 20%.
  • Sekundærrensing en prosess som reduserer mengden organisk stoff (BOF) med minst 70%
  • Tertiærrensing er en prosess som reduserer mengden fosfor (80 % i EU, 90% i Norge) og/eller nitrogen (70%).  

Da Norge startet med avløpsrensing ble det faglig vurdert at en reduksjon av fosfor var det viktigste for våre vannmiljøer. Norge satset derfor på kjemiske anlegg som reduserer fosfor og enklere mekaniske anlegg langs kysten fra Lindesnes og oppover hvor utslippene er mindre og går til robust kyst (mindre følsomt område). I EU var det vanlig å bygge biologiske anlegg (sekundærrenseanlegg) for reduksjon av organisk stoff og med krav til tertiærrensing i tettbebyggelser >10 000 pe med utslipp til sårbart område. Så her gikk Norge og EU litt forskjellige veier. Ser vi på «rensestigen» i EU, så hoppet Norge over sekundærrensing og gikk direkte til tertiærrensing.

Norge har krav til 90% reduksjon av fosfor helt ned til de aller minste anleggene i normalt og følsomt/sårbart område. Da dagens avløpsdirektiv ble gjennomført i norsk rett ble sekundærrensing minimumskravet, men med mulighet til å søke om redusert krav, primærrensing, hvis vannmiljøet ikke tok skade av utslippet i mindre følsomt område som er kysten fra Lindesnes og oppover. Det er altså kun her vi har primærrensing.

Ettersom mange av de kjemiske anleggene Norge har, også fjerner store mengder organisk stoff (mange klarer nesten sekundærrensekravet), fikk Norge avtalt ved innføring av dagens direktiv at disse kjemiske anleggene ikke måtte bygges om før de uansett måtte bygges om på grunn av vesentlig økt utslipp eller andre forhold. Dette har tatt lenger tid enn forventet og mange av disse anleggene er derfor fortsatt ikke bygd om. Dette gjelder da Fuglevik og Kambo. Men det betyr altså ikke at de eller noen andre av anleggene med utslipp til Oslofjorden har primærrensing. 

Resultatene for Fuglevik renseanlegg for 2013 er vist i figur. Du ser at de hadde 91,8% reduksjon av fosfor som årsmiddel og 73,4 % reduksjon av organisk stoff (BOF). Grunnen til at de ikke klarer sekundærrensekravet er at det vurderes per prøve og ikke som årsmiddel.

Så anlegget må bygges om slik at det klarer både sekundærrensekravet og nitrogenkravet, men da bygges om fra et mekanisk/kjemisk primærfellingsanlegg for reduksjon av fosfor og til et kjemisk/biologisk anlegg for reduksjon av organisk stoff, fosfor og nitrogen.«

VANytt takker Lyngstad for orienteringen.

DEL
Forrige artikkelMovar-leder strippes for ansvar