Pumpestasjoner blir stadig større og mer avanserte. De har viktige funksjoner i samfunnsmaskineriet, enten det gjelder å levere drikkevann med rett trykk og mengde eller å frakte avløpsvann problemfritt og energieffektivt av gårde.
Grunnforhold
Å finne plass til en pumpestasjon uten at det går nevneverdig ut over omgivelsene kompliseres dessuten ofte av krevende grunnforhold. Å finne en god løsning krever derfor byggeteknisk og tverrfaglig spesialkompetanse samt en god porsjon erfaring.
– Å bygge pumpestasjoner handler om å tilfredsstille en rekke krav innenfor en kompakt løsning og blir derfor en flerfaglig oppgave. Kommunen har gjerne egne ønsker om plassering og arkitektur, noe som krever både solid erfaring og evne til å se muligheter. Å løse slike oppdrag krever ofte litt nytenkning og evne til å sy sammen en vellykket helhet, forteller prosjektkoordinator Line Gundersen hos Axflow.
Bred kompetanse
AxFlow har etablert en bred prosjektavdeling bestående av ingeniører som har kompetanse innenfor alt en pumpestasjon skal inneholde: Pumper, ventiler, instrumentering og elektronikk.
– Vi har også knyttet oss til leverandører og entreprenører som liker og evner å løse utfordringer, forteller Gundersen.
I mange år har prosjektgruppen hos AxFlow gjennomført en rekke etableringer av pumpestasjoner der de har hatt ansvaret fra A til Å i gjennomføringen. Det handler ofte om skreddersydde løsninger basert på lokale forhold, klare spesifikasjoner og med klare rammer for økonomi.
– Det er sjelden to pumpestasjoner blir like, selv om elementene ofte er de samme. For oss handler det om å kunne garantere resultatet innenfor en gitt ramme og finne den løsningen som passer best på stedet og som løser oppgaven, sier Gundersen.
Mange varianter
Alt etter lokale forhold kan kunden velge plasstøping, prefabrikerte fundamenter eller prefabrikerte veggelementer som heises på plass.
– Vi har bygget pumpestasjoner der teknisk rom i sin helhet er lagt under bakken, med kun et lite skilderhus som inngang, forteller Gundersen.
En annen spennende variant man har laget er å bygge pumpehus med trykkøkningsstasjon og avløpspumpestasjon under samme tak, men likevel adskilt med kraftige betongvegger. Dette sparer kunden for mye tid, så vel som kostnader.
– Vår prosjektavdeling liker utfordringer og vi har veldig dyktige samarbeidspartnere som mestrer både grunn- og betongarbeider. Derfor kan vi skape nye og svært tilpassede løsninger, også der det er grunnvann eller det er fare for oppdrift. Betong er som kjent helt overlegent her, sier Gundersen.
Betong
De siste årene har man stadig oftere laget flere stasjoner i betongutførelse. Fordeler er blant annet lang holdbarhet og lavt vedlikeholdsbehov. Materialet er bærekraftig, det kan resirkuleres og har god teknisk masse, som igjen bidrar til energieffektivitet i bygningen.
– Det kan støpes i ulike former og størrelser og gir oss mulighet til å plassere stasjoner både over- og under bakken. Og ikke minst går det raskere, sier Gundersen.
Prefabrikerte løsninger lages ferdig på fabrikk og elementene prøvesammensettes før de forlater betongleverandøren. Dette forkorter byggetiden på riggplassen betraktelig. Så snart elementene er satt sammen kan innvendig arbeider begynne.
Virtuell kontroll
Et viktig hjelpemiddel i byggeprosessen som er benyttet i noen prosjekter, er bruk av virtuell kontroll med plassering og utforming. Med bruk av virtuelle kameraer, 3D tegninger av stasjonen og samarbeidsplattformen Trimble kan AxFlows byggeledere enkelt visualisere hvordan stasjonen skal bli, samt kontrollere at alt passer perfekt inn.Eventuelle avvik kan oppdages i forkant, så vel som underveis.
– For eksempel oppdaget vi under montering at det skulle være enn gjennomføring i en betongvegg som ikke var utført, her kunne vi utbedre dette med kjerneboring samme dag og unngå tapt tid, sier Gundersen, som tror at denne teknologien sammen med prefabrikert betong er fremtiden for smarte og miljøvennlige pumpestasjoner.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Fra A til Å
Et typisk prosjektløp hos AxFlow starter med en kravspesifikasjon utarbeidet av konsulenter, men det er ikke uvanlig at AxFlow kommer med sin anbefaling basert på erfaring og nytenking. Teamet legger stor vekt på å opprettholde en åpen og tillitsfull dialog med våre kunder og samarbeidspartnere.
-Vi er ikke bare opptatt av å etterkomme krav og spesifikasjoner, men også å kunne bidra til innovative løsninger.
Under utførelsen er det gjerne slik at Axflows egen serviceavdeling deltar og sørger for å få alt på plass.
– Flere kunder har valgt denne løsningen hvor vi har hele ansvaret for utforming, gjennomføring, montasje, klargjøring og igangkjøring med garantert resultat, avslutter prosjektkoordinator Line Gundersen hos Axflow.