Nye rimelige nivåmålere

Måling av vann-, væske og slamnivåer er viktig innen VA. De siste årene har måleteknologi basert på radar skutt fart og en rekke nye løsninger er tilgjengelige. En velkjent leverandør innen måleteknologi er Krohne, som nå har tatt fram to nye løsninger innen nivåmåling. Den nye serien har fått navnet Optiwave 1500.

0

Radar har mange anvendelser, og bilindustrien har vært en teknologidriver innenfor nøyaktig avstandsmåling. Radarteknologi har åpnet for mange nye applikasjoner innen vann og avløp, som for eksempel til måling av nivåer i vann- og kjemikalietanker, bulksiloer, tørrstofflager og lignende. 

Tidligere i år lanserte Krohne to nye nivåmålere, som dermed kompletterer en velkjent leverandørs produktspekter, der vi fra før av blant annet finner elektromagnetiske mengdemålere og coriolismålere.

Enkel å bruke

– Optiwave er en ny serie prisgunstige og robuste nivåmålere med høy nøyaktighet. Jeg våger å påstå at foruten å være solid sammenskrudd er de også enkle i bruk. De kommer med et intuitivt, logisk og lettbetjent brukergrensesnitt. Du setter den raskt opp og gjør den klar til bruk via Bluetooth med smarttelefon eller nettbrett via Opticheck Level Mobile-appen, alternativt via Hart mm., forteller Øystein Lunde hos Krohne, som kan røpe at interessen for den nye serien har vært god. Man har så langt levert mange enheter, særlig til måling av vann- og væskenivåer i VA.

– Radaren har en frekvens på 80 GHz og har i tillegg en innfelt linseantenne. Dette betyr i praksis at man får en en konsentrert og stabil radarstråle som gir avstandsmålinger med høy nøyaktighet, vi snakker om pluss minus en halv centimeter, legger Lunde til.

To modeller

Optiwave er i første runde kommet i to modeller, Optiwave 1520, som er ment for vann og avløpsbassenger, pumpestasjoner, små siloer etc.; samt den noe større Optiwave 1540, som er egnet for industritanker, kjemikalietanker, vann- og avløpsapplikasjoner, bulksiloer og lignende. 

– Begge modellene tåler tøffe miljøer, er ekstremt kompakte og er i utgangspunktet vanntette (IP68) ved at de kommer med påmontert vanntett ledning. De kan brukes både til væsker og faste stoffer. Man kan også velge å montere ledning selv der det ligger til rette for å holde et tørt miljø, som i tørrsiloer og lignende, forteller Lunde.

Rapporter

Opticheck appen kan også brukes til å lage utvidet enhetsdiagnostikk eller feltverifisering uten å måtte avbryte måleprosessen, samt lage rapporter om status på enheten med bare ett klikk. 

Øystein Lunde hos Krohne

– Modellene kan i tillegg settes opp for mengdeberegning i åpne renner og rør, der man kjenner og kan kalibrere inn profilene på det væskefylte tverrsnittet, forklarer Lunde.

Optiwave 1520 er spesielt godt egnet for bruk i trange rom og i friluftsapplikasjoner. Typiske bruksområder inkluderer måling av kloakkslam, avløpsvann og renset vann, for eksempel i pumpestasjoner, på skrueheiser eller i overvannsbassenger. På grunn av sin smale strålevinkel er 1520 også et godt valg for små siloer med granulatfaste stoffer som sand, og for små tanker innvendig som ikke tillater en dødsone.

Tåler mye

Optiwave 1540 er storebror og svært motstandsdyktig mot mange kjemikalier og forurensede væsker. Optiwave 1540 tilbyr kostnadseffektiv berøringsfri nivåmåling, f.eks. i mobile beholdere (IBC-tanker), i kjemikalietanker (opptil 5 bar), i vann/avløpsvann og i granulatfaststoffsiloer. 

– Med sin robuste måledynamikk, leverer 1540 pålitelige måleverdier selv ved kondens eller bevegelige overflater og oppfyller høye krav til målenøyaktighet (±2 mm i et måleområde på 0…15 m).  I tillegg er 1540 det ideelle valget for pålitelig nivåmåling i kombinerte kloakkoverløp, kanaler og elver, for eksempel som en del av et flomvarslingssystem, avslutter Øystein Lunde hos Krohne.