Knuseverket kverner rør og rørdeler plast ned til mindre fragmenter som kan håndteres i bulk.

Resirkulerer PE og PP

En ny fabrikk er klar til å testkjøres i november. Den kan resirkulere 10 000 tonn høyverdige plastmaterialer – hovedsakelig PE100 – som ellers ville vært et avfallsproblem, og som nå i stedet resirkuleres til nye produkter.

0

Hallingplast tar steget inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir heretter årlig råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Resirkulert plast egner seg i trykkløse applikasjoner som overvann, avløp og kabelrør.

Pellets

– Den nye fabrikken representerer en investering på 150 mill. kroner. I tillegg investerer vi 150 mill. i den eksisterende fabrikken. Den tunge investeringen og den nye fabrikkens muligheter i sirkulærøkonomien føyer seg naturlig inn i Hallingplasts historie. For oss er det viktig å ta ansvar. Dette vil vi hjelpe våre kunder til å ta produktene tilbake i et sirkulært kretsløp. Det skaper også muligheter og nye arbeidsplasser for oss å sørge for at brukt plast kommer inn i nye produkter med høy kvalitet og kan sendes ut til relevante markeder, sier Sverre Tragethon, daglig leder i Hallingplast.

Den nye fabrikken skal primært brukes til å lage råstoff i form av pellets, til produksjon av rør og rørdeler i PE og PP. Pellets-råstoffet ser ut som det vanlige råstoffet man bruker i all produksjon, og fjor kjøpte Hallingplast inn 26 000 tonn av dette for å produsere rør til infrastruktur og havbruk.

Første trinn i gjenvinningen er knuseverket, som kverner rør og rørdeler ned til fragmenter som kan håndteres i bulk.
– Knuseverket hadde vi fra før, etter at vi for noen år siden investerte i nytt og oppgradert utstyr for dette på hovedfabrikken. Vi har drevet resirkulering av vrakmaterialer fra produksjonen i over 30 år, så dette resirkulering er på ingen måte nytt for oss, ser Tragethon.

Pelleteringsanlegget er imidlertid splitter nytt, og kommer i tillegg til pelleteringsanlegget man allerede hadde i drift.
– Med det nye anlegget tidobler vi kapasiteten på pelletering. Brukt plast som har blitt varmet opp flere ganger har mistet noe av stabilisatorene i materialet. I peletteringsprosessen tilsettes nye stabilisatorer for å “freshe opp” plasten. Det nye materialet tåler oppvarming og har lang levetid, akkurat som annet plastråstoff.

Planlegging og bygging av den nye fabrikken startet for mange år siden. En lokal entreprenør har brukt flere år på å sprenge ut tomta, knuse sprengsteinen til masser man kan bygge med og sørget for at dette har kommet til nytte i byggeprosjekter.
– Planleggingen begynte vinteren 2021-22. Når den allerede nå står ferdig, så tror jeg vi kan være enige om at det har gått fort. Utformingen av selve fabrikken har vi gjort med interne krefter. Vi har også hatt en arkitekt med på laget, og jobbet i tett samspill med Veidekke Entreprenør som hovedentreprenør.

Forskningsprosjektet SirkAQ vil utvikle løsninger for en av de største avfallsstrømmene i oppdrettsnæringen; plastmaterialer fra utrangerte oppdrettsanlegg. Denne avfallsstrømmen representerer både et uforløst potensial for verdiskapning og et stort behov for økt sirkularitet.
– Vi i Hallingplast er med i SirkAQ-prosjektet for å bidra til at materialer fra havbruksnæringa kan tas inn, resirkuleres og brukes igjen i den samme næringa. Slik holder man materialet i drift, uten å devaluere kvaliteten, forteller

Et prosjekt gjennomført av NPG – den nordiske sammenslutningen av plastrørprodusenter – testet innsamling og sortering av plast fra byggeplasser. På kun 4-5 ulike byggeplasser samlet man på kort tid inn 11 tonn plast, der den største andelen var PE100-rør. Dette er høyverdig plast som bør – og nå kan – gå rett inn i materialstrømmen hos produsent igjen.
– Det viser at potensialet er stort, også i infrastruktur. Men fortsatt må mye gjøres hva angår system for innsamling og sortering. Dette er fortsatt et nytt område, men med økende bevissthet. Standardene for produkter til infrastruktur vil framover tillate et større innslag av resirkulert råstoff i materialet, gitt at produsent kan dokmentere egenskaper og levetid. Vi håper norske ledningseiere vil se positivt på utviklingen mot mer bruk av resirkulert plast. Vi skal lage det som blir noe av verdens beste resirk-granulat til plastrør og -rørdeler. Jeg gleder meg til å se hvilke bruksområder dette råstoffet skal finne. Vi tar et stort skritt med denne satsingen, men vi er fortsatt bare i en startfase, avslutter Sverre Tragethon, daglig leder i Hallingplast.