Aktivt slam er en av flere tradisjonelle måter å drive nitrogenrensing på.

Vann og avløp er over oss

I mange kommuner har prioritering av vann og avløp lenge vært et lokalpolitisk skyggespill. EUs miljødiktat skal imidlertid følges til punkt og prikke, og blant annet i mangel av interkommunalt samarbeid er kostnadene mange steder ute av kontroll. Debatten på NRK nylig utløste panikk i regjeringen som over natta reduserte momsen på vann og avløp med milliarder. Kan nye samarbeid redde situasjonen, og er teknologien god nok for kravene som stilles? 

0

Noen av svarene på disse spørsmålene vil kanskje bli gitt når Tønsberg blir igjen sentrum for vann- og avløpsbransjen. VA-dagene på Østlandet går av stabelen 13.-14. november 2024. 

Blant foredragsholderne er ledere og fagfolk fra de store interkommunale selskapene, som forteller om sine erfaring og visjoner samt tar for seg både mulighetene for stordrift og hva som er ståa innen teknologien for nitrogensrensing blant annet.

–Tilbakemeldingene fra tidligere deltakere viser at VA-dagene er en viktig arena for bransjen. Vi ser at mange kommer igjen år etter år, der kombinasjonen av aktuelle foredrag og et sted for å utveksle erfaringer og diskuterer felles problemstillinger er spesielt viktig, forteller konferanseansvarlig Hulda Gran Elvestad i Rambøll.  

I tillegg til et mangfoldig fagprogram, som inkluderer ny teknologi, bransjeutvikling, og erfaringer fra gjennomførte prosjekter, får deltakerne også anledning til å delta på workshops og praktiske økter. Målet er å legge til rette for utveksling av erfaringer på tvers av kommune- og fylkesgrenser.

Arrangementet, som har røtter tilbake til 1970-tallet, startet opprinnelig som et seminar arrangert av Buskerud Vann og Avløp (BUVA), og videreføres nå av Rambøll i samarbeid med Fagrådet for Ytre Oslofjord. 

Rambøll, som drifter Norges største driftsassistanse, ønsker med arrangementet å skape en arena der både driftsoperatører, ingeniører, ledende personell, studenter, myndigheter og leverandører kan møtes for å diskutere og utvikle bransjens fremtid. 

Leverandørmessen, med over 40 utstillere, gir deltakerne mulighet til å bli kjent med det nyeste innen utstyr og tjenester for vann- og avløpssektoren. Gjennom blant annet «speed-dating» med leverandører og rebus, legges det til rette for direkte kontakt mellom deltakerne og leverandørene. Dette har blitt et populært innslag som får gode tilbakemeldinger.  

Les mer om arrangementet