Oslofjorden ved Moss.

Vil trekke i håndbrekket

Flere steder i landet er kostnadene på avløpsrenseanlegg ute av kontroll. Moss kan bli den neste som får føle på sprekken. Med nye krav fra EU og mange usikre forhold ber politiske krefter i Moss nå om time-out for å se om det er andre muligheter man bør vurdere enn å bygge eget.

0

Nylig kunne Frogn kommune undertegne en samarbeidsavtale med Veas om rensing av avløpsvann til langt lavere kostnader enn hva man ville fått ved å bygge eget anlegg. Det hører med til historien at dette kom opp som et tilfeldig innspill i siste time, da alle i Frogn trodde løpet var kjørt.

Les også Ingen grenser for vann og avløp

På tross av oppleste og vedtatte sannheter om stordriftsfordeler er interkommunale anlegg sjeldne her til lands. Der det er imidlertid er etablert IKS selskap har man generelt gode resultater, både når det gjelder rensegrad, effektivitet og gjenvinning. Der man ikke har samarbeid er det mange steder resultert i brudd på forurensingsloven og i verste fall byggeforbud.

Ikke tenkt på

Kommunene i Tønsberg er i ferd med å utrede et IKS, men på tross av gode erfaringer med sjøledninger og kort avstand over fjorden vurderte Moss tidligere kommunestyre ikke et samarbeid. Selv om det har vært politisk skifte og sterke innvendinger mot å bygge nytt anlegg på Fuglevik er det nå under prosjektering, og man nærmer seg allerede hundre millioner kroner i rene konsulenthonorarer før spaden er satt i jorda.

– Alle så jo at samarbeid ikke lot seg gjøre i Sarpsborg og Fredrikstad, etter hva jeg forstår var det Fredrikstad som ikke ønsket det. Det er jo en skandale! Myndighetene burde tvunget de til å samarbeide! Hver for seg bygger de to fotballrivalene nå anlegg til flere milliarder kroner – og begge sprekker med god over en milliard på kostnader. Hva regningen vil ende på er det ingen som vet, men det som er sikkert er at dette kunne vært gjort langt rimeligere. Abonnentene må betale for politisk umodenhet. For Moss sin del føler vi nå at forrige kommunestyre ikke gjorde nok, og det er mye usikkerhet, sier Arild Svenson, leder av plan, bygg og teknisk utvalg i Moss kommune.

Trekker i brekket

Svensson frykter at Movar nå kommer til å havne i uløkka på samme måte og velte store avgifter over på befolkningen. Derfor ønsker Svenson å trekke i håndbrekket ved i praksis å be den tverrpolitiske posisjonen om at Movar tar en tenkepause. Ikke minst med Veas nye planer om nytt og større anlegg på Hurum ser Svenson en mulighet for å komme langt billigere fra det. 

Les også Veas utreder regionalt nitrogenrenseanlegg

– Veas er en stor og seriøs aktør som viser vei. De arbeider nå for fullt med planer om et nytt moderne renseanlegg, vil kunne løse behovet for flere av Oslofjordens kommuner, og med bedre teknologi oppnå renere Oslofjord. Det vil bli langt mer samfunnsøkonomisk både på investering og drift. Jeg tror man vil kunne spare milliarder for innbyggerne i Moss, Våler, Vestby og Råde, sier Svenson.

Se til Veas!

Et samarbeid med Veas via en sjøledning kan medføre en bedre rensing av Oslofjorden enn et eget renseanlegg på Fuglevik, og til en langt billigere investering og drift.

– Nitrogenrenseanlegg på Fuglevik vil i de neste tiårene ikke ha tilstrekkelig antall abonnenter til at man vil få et fremtidsrettet renseanlegg såvel miljømessig som økonomisk bærekraftig, ref dagens men særlig fremtidige EU krav til rensing. Jeg er sikker på at dersom vi legger fram en avtale med Veas vil miljømyndighetene godkjenne denne. I samtaler med Statsforvalter tidligere har jeg inntrykk av at de ønsker samarbeid og langsiktige, bærekraftige løsninger, sier Svenson.