-I dag ser vi en tydelig utvikling der smarte løsninger for håndtering av regnvann kombineres med grønne områder som parker og torg. Dette gjør byen mer beskyttet mot flom og samtidig mer attraktiv, sier Ulf Thysell, strateg for klimatilpasning og sivil beredskap, i organisasjonen Svenskt Vatten.
Nylig var det Dagvatnets dag i Sverige. Dagvann er regnvann og smeltevann som renner fra tak, gater og harde overflater. Når det regner mye på en gang, må vannet styres. Løsningene inkluderer regnbed, demninger og naturlige vannveier som fordeler vannet og beskytter bygninger mot flom. I stedet for å skjule overvannsløsningene er de bygget som vakre landemerker.
– Det er lett å tenke at den nye dammen i parken eller elva i det nybygde området bare er til for å være vakker, men det kan også være en måte å utjevne strømmer og lagre vann i kraftig regn. Vi ser mer og flere kommuner satser på overvannsløsninger som samtidig bidrar til bymiljøet, sier Ulf Thysell.
Ideen om å ta vare på mye regnvann er ikke ny. Allerede på slutten av 1980-tallet begynte VA-sektoren å fokusere på overvannshåndtering da nye nabolag vokste opp utenfor det eksisterende sentrum.
Siden begynnelsen av det 21. århundre har klimatilpasning blitt stadig viktigere. I dag er det vanlig at byer jobber med både småskala- og storskalaløsninger for å håndtere overvann.
-Når det kommer ekstra regn, må vi sørge for at vannet renner bort uten å skade bygninger og annen infrastruktur. Det kan vi gjøre ved å bygge inn hindringer mot vannet, for eksempel en demning eller lede vannet ut gjennom et grøntområde, slik at ikke alt vannet kommer ned over overvannsledningene på en gang, sier Ulf Thysell.
Nedenfor er noen eksempler på smarte overvannsløsninger ulike steder. Det er mange andre eksempler i en kommune nær deg.
Hyllies stadsdelspark, Malmö
Hyllies stadsdelspark i Malmö er et eksempel på hvordan smart dagvannshåndtering kan implementeres på en estetisk tiltalende måte. Gjennom å bruke naturlig vann og grønnområder for å absorbere og ta bort regnvann, har man bare opprettet en vakker parkmiljø, uten også et effektivt system som reduserer risikoen for oversvømmelser i nærliggende åden.
Kvarnbäcken, Boden
Plassen ved det godt besøkte friområdet Kvarnängen i Boden er valgt for også å fremme pedagogiske, estetiske og rekreasjonsverdier. Løsningen er laget for å rense overvannet og avlaste det eksisterende overvannsnettet i sentrum som ikke kan fanges opp naturlig.
Ängsholmsdammen, Täby
Ängsholmdammen i Gribbylund mottar overvann fra et nedbørfelt på ca 60 hektar med tettbygd mark, inkludert Gribbylunds sentrum og omkringliggende boligområder med blandet bruk.
Kryddvägen Angered
En s-formet dam på Kryddvägen i Angered. Her renner overvannet fra nordre Gårdsten. Når det forurensede vannet når demningen, synker forurensningene til slutt til bunnen og det rene overflatevannet renner ut på den andre siden av demningen. Bunnen av dammen er forseglet for å hindre at forurensningen når grunnvannet.
Maskinparken
Maskinparken i Gøteborg er multifunksjonell og kombinerer en glidende overflate med lek og rekreasjon.
Victoria Benedictssons park, Stockholm
Stormvannsanlegget Victoria Benedictssons park på Kungsholmen i Stockholm er cirka 800 kvadratmeter stor og 71 cm dyp og renser overvannet før det ledes ut til Karlbergskanalen.