Kummen sett overfra og fra siden, legg merke til solid forankrinsplate i bunnen

Vanntett kum med tett lokk

Det nye lokket ligger like oppunder selve gategodset og er integrert med stigerøret. Lokket kan løsnes og løftes opp på gatenivå og man har da full adkomst til kummen. Lokket er låsbart og har dessuten lufting om det er behov. Lokkene leveres nå for både 650 og 800 ramme/lokk.

0
Lokket har en enkel hendel for å åpne med.

Uponor har etter ønske fra kunder lansert et helt nytt tett lokk til sine vanntette vannkummer i PE, som er utarbeidet i ett samarbeid med kunder og leverandørkollegaer. Løsningen kombinerer god beskyttelse for installasjoner mot innsig av vann med en hurtig adkomst for brannvesen når man må ned for å koble seg på slukkevann, da tiden her er kritisk.

Utsatte strøk

– I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med et hermetisk lukket lokk på en vanntett kum. Men erfaring viser at i perioder med mye snø og slaps og med overvann vil selv ikke kumlokk i støpejern med pakninger kunne holde vannet ute og det kan bli en del sprut ned i kummen. Dette gjelder særlig i veibaner der det partikler utfordrer pakningene. Derfor har vi tatt fram en ny generasjon lokk som er integrert i selve stigerøret i kummen. Lokket ligger har rett oppunder kumlokket og kan med et enkelt grep løsnes og løftes opp på gatenivå. Man har da full adkomst til kummen, forteller Svein Magne Albertsen ved Uponor.

Montering av vannkum ved entreprenør Brødrene Selvik

Siden 1999 har Uponor Infra levert PE-vannkummer til det norske markedet. Opp gjennom tiden har kummen blitt videreutviklet basert på tilbakemeldingene fra kunder over hele Norge. Vanntette vannkummer ligger i dag under Uponor Infra, som en del av konseptet Flowise.

– I dag kan vi presentere et solid sortiment av vanntette kummer, bygget opp og videreutviklet fra 25 års erfaring med produktet. Vanntette kummer er et satsningsområde i Uponor Infra, og da særlig med fokus på løsninger for drikkevann. De fleste leveransene vi har på PE-vannkum er nettopp i områder der kummen blir utsatt for ekstra belastning i form av grunnvann, forurensede masser eller sjønære områder der flo og fjære er en utfordring. Disse faktorene er med på å påvirke levetiden til installert utstyr som ventiler, vannmålere osv., og derfor vanntett, forteller Albertsen.

Kummene blir ofte nettopp brukt der det er utfordringer med vann i grunnen

Sikret mot 100 % oppdrift

Foruten tetthet er oppdrift og forankring er et tema som stadig dukker opp omkring både PE-kummer og kummer i GUP.

– Vi har jevnlig spørsmål på hvordan vi sikrer mot oppdrift og hvilket tiltak man må gjøre for å sikre dette. Takket være utforming med forankringsplate er våre vannkummer 100% er sikret mot oppdrift. Forankringsplatens størrelse blir beregnet for hver enkelt utforming. Den største vannkummen vi har levert i Norge er ca. 9 meter høy. Den ble montert i seksjoner med mellomdekker på anleggsplass. I slike tilfeller beregner Uponor Infra behovet for tiltak mot oppdrift, understreker Albertsen.

VA Miljøblad 112


Bildet viser analyse på 16 bars trykkstøt med som gir en max 12mPa belastning på sveisene.

Uponor standard vannkummer i størrelse 1600, 2000 og 2500 og er også tredjepartsgodkjent av Rise, og tilfredsstiller samtidig alle kravene innenfor VA Miljøblad 112. Dette er et fast krav Kommune-Norge har for sine vannkummer. VA Miljøblad er en godkjent kvalitetssikring som innbefatter produksjon, montering, kompetanse og ikke minst sikkerheten for de som skal utføre arbeid/vedlikehold i vannkummene. 

– Helt siden 2016 har våre kummer og forankringskonsoller vært bygget i henhold til VA Miljøblad 112. Det vil si at alle krefter som vil oppstå i en kum vil bli tatt opp av konsoll og forankring i sin helhet, og dermed ikke i kumveggen. Vi sveiser dessuten både innsiden og utsiden av gjennomføringene for å sikre mot innlekking. Analyser på krefter viser at belastningen på gjennomføringen i kumveggen blir minimal ved riktig oppbygning og bruk av godkjente konsoller. Forøvrig blir alle vannkummer trykktestet og godkjent før utsendelse til kunde, sier Albertsen.

Økt levetid

Svein Magne Albertsen hos Uponor

Vannbransje har et levetidskrav på minimum 100 år, og da er Uponor vannkum ifølge Albertsen et bærekraftig produkt som tilfredsstiller blant disse forventningene. Polyetylen (PE) har en teknisk levetid på minimum 100 år og er 100% gjenvinnbart. Når vannkummen skal byttes ut så kan alt, foruten blådeler, betong, forankring osv. gjenvinnes til nye produkter.Det nye låsbare lokket har også luftefunksjon om det skal være behov. Lokkene leveres for både 650 og 800 ramme/lokk.

– De fleste leveransene vi har på PE-vannkum er i områder der kummen blir utsatt for ekstra belastning i form av grunnvann, forurensede masser eller sjønære områder der flo og fjære er en utfordring. Disse faktorene er med på å påvirke levetiden til installert utstyr som ventiler, vannmålere osv.  Uponor Infra har kompetanse og utstyr som gjør at vi klarer å lage alle typer løsninger. Kundetilpassede installasjoner av tekniske komponenter som vannmålere, trykkreduksjon, trykkøkning osv. er blitt med vanlig og med det nye lokket kan vi med sikkerhet si at vi har en 100 % tett løsning, avslutter sier Svein Magne Albertsen ved Uponor.