Thomas Hesla på VA-Drift på Hamar og Anders Pettersen, leder for forebygging ved Brannvesenet for Hamar, Stange og Løten her god kontroll på hvor brannkummen er. Foto: Privat

Kumlokk med rød slissepakning

På Hamar er man i ferd med å bytte ut lokk på brannkummene med nye kumlokk med rød pakning. Dermed blir det enkelt for brannfolk under utrykning å finne fram til riktig kum, for å åpne den og kunne koble seg til slokkevannet.

0
Med rød pakning vet brannvesenet at man har kommer fram til en kum med tilgang på slukkevann. Foto: Furnes Jernstøperi

Brannvesenet har alltid tilgang på slokkevann fra bilene man rykker ut med. Men når tankene er tomme trenger man ofte mer. Å kunne koble seg til brannkum eller hydrant for å fortsette slokkearbeidet er derfor en ren nødvendighet. Når det står på som verst, kanskje under forhold med mye snø og is og når det er flere kummer å velge mellom gjelder det å velge riktig. Å holde på med å åpne flere kummer kan føre til at man taper viktig tid.

Et ønske

Dette er bakgrunnen for at har Hedmarken brannvesen som dekker Hamar, Stange og Løten har ytret ønske om at kummer med kobling for brannvann i størst mulig grad skal ha kumlokk med røde pakninger.

– Ser man på kost-nytte er dette et relativt rimelig tiltak som vil gjøre det langt enklere for brannfolka å komme raskt til en vannforbindelse. Det er som kjent brannkummer overalt, men de ligger ofte tett sammen med andre kummer. Med røde pakninger blir det lett å identifisere de, sier Thomas Hesla på
Thomas Hesla på VA-Drift hos Kommuneentreprenøren i Hamar, som også tar seg av driften for Stange kommune. 

Med utgangspunkt i forebyggende hensyn har man tatt Brannvesenets ønske på alvor og innført en standard der brannkummer har lokk med røde pakninger. De siste to årene bestilt ca 700 nye lokk med nettopp rød pakning.

Bytter ut

– I fjor byttet vi 300 lokk, mest ved hjelp av ferieansatte. Nå har vi gått gang med 400 til. Vi tar det litt innimellom, som når vi har tid til overs. Vi ser at lokkene vi tar opp ofte er i god stand, og da rengjøres de og settes på lager til de trengs. De første lokkene vi tok var i tettbebygget strøk og nå er vi i ferd med å ta for oss området mellom E6 og Mjøsa, forteller Hesla.

Furnes Jernstøperi AS skisserte ideen om kumlokk med røde pakninger på en konferanse der brannmestre møttes, og ønske om tydelig gjenkjenning av brannkummer er et ønske hos flere.

– Vi har i utgangspunktet et godt kartverk i våre biler, og systemet er synkronisert med kommunens kartverk. Men når kummer med ulikt formål ligger så tett som de gjør i mange kryss er ikke det presist nok til å treffe på halvmeteren, som vi må for å komme rett på brannkummen under snødekket. Når det brenner er tidsfaktoren viktig. Da er det viktig å treffe riktig kum på første forsøk. Den røde pakningen hjelper oss så vi slipper å åpne kummen for å vite at vi traff riktig. Det sparer viktige minutter., forteller Anders Unhjem Pettersen, leder av brannforebyggende avdeling i Hedmarken brannvesen.

Hurtig

Pettersen kan fortelle at det ligger kummer i nær sagt alle veikryss i Hamar og at det er god dekning på brannkummer, men at det ikke alltid er så enkelt å finne den rette. Vinterstid, med snø og is kan det være utfordrende å finne fram til riktig kum. Men når man får øye på den røde pakningen vet man at det er rett kum og man slipper å sløse bort tid med å åpne feil kum.

– Vi har hatt en dialog med leverandøren Furnes hele veien, noe som har fungert veldig bra. I tillegg til selve pakningen har vi hatt et ønske om å endre litt på spetthullet. Hvis hullet der man skal sette inn kroken er tett av is eller sand er lokket vanskelig å få opp. Med det nye gjennomgående spetthullet dytter vi det som måtte ligge i hullet innover og gjennom, det er blitt en fin løsning som fungerer i all slags vær, sier Pettersen.

Foto: Furnes Jernstøperi

Ingen har nøyaktige tall på hvor mange kummer som tjener brannformål og det er foreløpig ingen planer om å skifte ut alle.

– Vi i Hedmarken Brannvesen jobber for å få flere brannhydranter. Å ha vannet tilgjengelig over bakken er det aller mest effektive for oss som hele tiden kjemper mot minuttene. Det er et spørsmål om økonomi og prioritering for kommunene. Og det har vi forståelse for. På veien mot flere brannhydranter er uansett de røde pakningene på kumlokkene som nå rulles ut, til stor hjelp for oss. Vi er veldig takknemlige for at kommunene har vært lydhøre på det ønsket, så vi kan jobbe effektivt, sier Anders Unhjem Pettersen, leder for brannforebyggende avdeling i Hedmarken brannvesen.