Sikringsprosjektet ble igangsatt etter den ødeleggende flommen i oktober 2018, da elva Otta gikk over sine bredder og påførte kommunesenteret store skader. Totalt 100 personer ble evakuert, veier og bruer ble stengt, og både boliger, sykehjem og næringsbygg ble oversvømt. Nå står lokalsamfunnet langt bedre rustet mot fremtidige flommer.
Ordfører Edel Kveen i Skjåk kommune var full av lovord om det ferdige anlegget:
– Vi er veldig takknemlige for at vi har fått på plass dette flomsikringstiltaket, og at det har gått så fort. Flommen i 2018 rammet oss hardt, og vi har vært gjennom en krevende prosess. Men i dag står vi her med et anlegg vi kan være stolte av. Nå er Bismo sikret mot en 200-årsflom, og vi kan fokusere på videre utvikling av sentrum, sa Kveen i sin tale.
En tryggere hverdag for Bismo
Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund uttrykte glede over ferdigstillelsen av prosjektet og takket alle involverte:
– Vi er stolte av at sikringen av Bismo er gjennomført under budsjett og før tidsfristen. Det har vært en stor innsats fra både kommunen, entreprenøren og lokalbefolkningen. Tusen takk til dere alle for et godt samarbeid. Nå er folk i Bismo tryggere mot fremtidige flomhendelser, med sykehjemmet, boliger og næringsbygg godt sikret, sa Lund.
Han la også vekt på at forebygging er viktigere enn noensinne.
– Vi må regne med mer styrtregn og flom i årene framover, også her i Ottadalen. Det er dyrt å sikre, men for samfunnet er det likevel ofte billigere enn å rydde opp og tilbakeføre etter en flom. I tillegg betyr det mye for folk at det er trygt der de bor, la Lund til.
Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet hadde også fokus på trygghet og forebygging i sitt innlegg.
– Med dette sikringsanlegget bidrar vi til å øke tryggheten for hele lokalsamfunnet her i Bismo. Gjennom tiltak som dette og andre forebyggende tiltak, forhindrer vi store flomskader i framtiden og sparer dermed samfunnet for store kostnader, sa Sæther.
Et område for fremtiden
Flomvollen i Bismo er ikke bare et flomsikringstiltak, men har også blitt en del av et større prosjekt for å forbedre nærmiljøet. På flomvollen er det etablert en turveg med belysning som gir tilgang til friområder langs elva Otta. I tillegg er det satt i gang et arbeid med å etablere “diktarstigen” – en tursti med benker og skilt som viser frem barnedikt av den lokale lyrikeren Jan-Magnus Bruheim.
– Benkene med Bruheim-dikt vil bli et flott tilskudd til dette området. Dette gjør at flomvollen ikke bare beskytter oss mot vannmassene, men også blir et trivelig samlingssted for lokalbefolkningen, sa ordfører Kveen.
Et forbildeprosjekt for NVE
Med en kostnad på om lag 150 millioner kroner er flomsikringsprosjektet i Bismo et av de største NVE har gjennomført. Prosjektet omfatter en 2250 meter lang flomvoll fordelt på tre parseller, tre pumpestasjoner og sikring av sidebekken Fjuken. Sikringen beskytter mot en 200-årsflom og tar hensyn til klimaendringer.
– Sikring handler om at folk skal kunne bo trygt. Vi er glade for at dette prosjektet har vært så vellykket. Vi tar med oss verdifulle erfaringer videre til fremtidige prosjekter, avsluttet Lund.