To vannkvaliteter fra ett vannverk

Gästrikes Vattens nye vannverk skal bygges for å levere to vannkvaliteter. Det ene er drikkevann av næringsmiddelkvalitet, det andre er teknisk råvann, som kan brukes som for eksempel kjølevann i industri, gatefeiing, graffitifjerning, vanning, snømåking og på fritidsanlegg.

0

I store deler av verden bruker man i dag drikkevann av næringsmiddelkvalitet til blant annet snøproduksjon, bilvask og gatevask. Når Gävle og Älvkarleby kommuner nå skal styrke vannforsyningen til samfunnet, tar de et historisk miljøskritt. Gästrike Vatten har gått for en ny løsning som innebærer produksjon av to vannkvaliteter: dels drikkevann av matkvalitet, dels teknisk råvann som kan brukes som kjølevann i industri, gatefeiing, graffitirensing, vanning, snøproduksjon og på fritidsanlegg .

Det nye anlegget vil produsere to kvaliteter vann: cirka 200 liter drikkevann per sekund og cirka 175 liter teknisk råvann per sekund. Den styrkede drikkevannsforsyningen vil skape redundans og sikre en robust og langsiktig vannforsyning til innbyggerne og gir mulighet for vekst i kommunene Gävle og Älvkarleby.

Det nye vannverket er planlagt ved siden av Dalälven, ved Mon i Älvkarleby kommune, og som er knyttet til eksisterende vannverk og vannkilder i begge kommuner, bidrar også til et solid reservevannsystem som sikrer mot mulige forstyrrelser i vannforsyningen.

Vannet som skal bli til drikkevann gjennomgår en omfattende renseprosess for å sikre at det opprettholder matkvaliteten. To trinn brukes til å produsere vann:

Kunstig grunnvann: For ikke å overbelaste de naturlige grunnvannstandene skapes kunstig grunnvann ved å sile råvann fra Dalälven gjennom en mikrosil. Vannet passerer deretter gjennom ytterligere filtre før det kjøres ned i bakken for å bli grunnvann. Denne prosessen bidrar til å bevare grunnvannsnivået.

Lage drikkevann: Drikkevann produseres ved å pumpe opp grunnvann og deretter flere rensetrinn. Jern og mangan fjernes i et infiltrasjonsanlegg, vannet mykgjøres og utsettes deretter for UV-lys for å eliminere eventuelle bakterier eller virus. Til slutt distribueres det rene drikkevannet via overføringsledninger til husholdninger og andre brukere.

Det tekniske råvannet er betydelig mindre behandlet enn drikkevannet. Dette vannet hentes fra Dalälven, hvor råvannet går gjennom en mikrosil for å fjerne større partikler. Etter denne innledende filtreringen distribueres den via overføringslinjer til vannkiosker samt til strategiske steder langs overføringslinjene, for eksempel ved Hemlingbybacken, hvor den skal brukes til å lage snø. På denne måten avlaster det tekniske råvannet drikkevannssystemet og muliggjør en mer bærekraftig forvaltning av vannressursene.
 
– Den største fordelen med å produsere to forskjellige typer vann – teknisk råvann og drikkevann – er at vi sparer på våre dyrebare vannressurser. Ved å bruke riktig vann til riktig formål sikrer vi at drikkevann av høy kvalitet reserveres til forbruk, mens teknisk råvann brukes til industrielle og andre formål der matkvalitet ikke er nødvendig, sier Tobias Kudermann, senior prosjektleder i GVAB .

Et grunnleggende grep for å supplere og avlaste dagens grunnvannskilder i Gävle-Valbo og Älvkarleby, og dermed sikre en bærekraftig vannforsyning i mange generasjoner fremover. Denne tilnærmingen reduserer overutnyttelsen av drikkevannsressursene og gjør det mulig å møte både nåværende og fremtidige vannbehov, samtidig som de tar tak i utfordringene med klimaendringer.
 
– Takket være god tilgang på vann har vi i Norden historisk sett ikke vært nødt til å spare vann. Med et klima i endring og økende befolkning stilles det imidlertid stadig høyere krav til ansvarlig vannforvaltning og bruk av ulike vannkvaliteter til ulike formål. Med to typer vann sikrer vi en robust VA-infrastruktur som ikke bare takler dagens krav, men som også er forberedt for fremtidige generasjoners behov, noe som bidrar til langsiktig bærekraftig vannbruk, sier Tobias Kudermann, senior prosjektleder i GVAB .

– Vann er vårt viktigste næringsmiddel. Med et usikkert miljø og en voksende befolkning er sikkerhet og kapasitet prioriterte spørsmål knyttet til vannforsyning i mange kommuner akkurat nå. Det føles ekstra gøy å støtte Gävle og Älvkarlebys satsing der to kommuner samarbeider om å sikre en bærekraftig vannforsyning til innbyggerne i regionen, avslutter Tobias Kudermann, senior prosjektleder i GVAB.

DEL
Forrige artikkelUniwater kjøper Biowater