Vannet strømmer først gjennom hydroshark (hvit) før det går videre til fordrøyning, filtrering og ut i grunnen.

To-trinns renseprosess ved fordrøyning av overvann

Ved å kombinere olje- og partikkelutskiller med et fordrøyningsmagasin som har en selvrensende bioduk, kan man fange opp olje, tungmetaller, mikroplast og andre uheldige forbindelser. Flere kommuner stiller nå krav om dette.

0
Vannet strømmer fra venstre inn i hydrosharken før det går til fordøyningsbassenget, som er dekket med en omsluttende bioduk

Overflatevann fra områder med biltrafikk og annen lignende virksomhet vil kunne inneholde ulike typer forurensning, som hydrokarboner(olje), mikroplast, tungmetaller og ulike typer forurensning(PAH). For motorveier er det i dag et krav om en form for rensing gjennom et opplegg med sedimentering, men det er ingen nasjonale krav til rensing eller behandling av lokalt overvann, selv om det ofte er snakk om enkle tiltak. Dermed er det kommunen som er den lokale myndighet som  stiller krav til rensing, om da ikke grunneier på eget initiativ ønsker å ta miljøansvar for å hindre utslipp.

Dobbel prosess

En ny løsning der man kombinerer olje- og partikkelutskiller med et fordrøyningsmagasin med selvrensende bioduk er i ferd med å bli en standard i enkelte svenske kommuner. Løsningen fanger opp olje, tungmetaller, mikroplast og andre uheldige forbindelser.  

Per Jacob Bjerkelund

Hultsfred kommune stilte nylig et slikt krav om både fordøyning og rensing av overvann ved etablering av et nytt forretningssenter i Hultsfred, hvor blant annet Willys & Nordic Wellness ble etablert.

Hydroshark

Løsningen som ble valgt er en kombinasjon av Plastinject fordrøyningskasetter med Hydroshark i første rensetrinn. Hydrosharken er en kompakt kombiløsning som fanger opp partikler ved sedimentering, som i en tradisjonell sandkum. Hydrosharken fungerer også som en oljeutskiller, der hydrokarboner flyter opp og havner i senterdelen. Sedimentene vil inneholde eventuell forekomst av tungmetaller og andre forbindelser som hefter ved partikler, mens hydrokarboner lagres i senterdelen. Hydrosharken fungerer dermed også som et forfilter for selve fordrøyingsmagasinet og sikrer dermed at det ikke tettes. 

Bioduk

Selve fordrøyningsmagasinet legges med en omsluttende bioduk, som fungerer et eget biofilter som bryter ned hydrokarbon-resten etter Hydrosharken. Bioduken består av flere fiberlag, behandlet med en spesialutviklet biokultur med vekstmineraler, som bryter ned og adsorberer oljen(hydrokarboner). Bioduken har altså en levende bakteriekultur som er utvalgt for å spise hydrokarboner.

I tillegg har bioduken egenskaper som gjør at den avviser hydrokarboner fra å trenger gjennom, dermed holder hydrokarbonene tilbake slik at bakteriene får nødvendig tid til å konsumere de. Bioduken er selvrensende og fungerer på mange måter som en bioreaktor i renseanlegg. I  bioduken brytes oljen dermed ned og renses videre av bakteriefloraen i jorda. Bioduken er veldig enkel å installere og helt vedlikeholdsfri. 

Som standard

Hydrosharken fungerer både som en oljeutskiller og en sedimentfanger

– Vi kaller denne løsningen Clean Stormwater Concept, i betydningen at 100 % av overvannet behandles. Det er ingen bypass. Vi kan dokumentere at ca 70 % av tungmetallene kan skilles ut, forteller Ida Axner hos firma Plastinject Water Systems, som står bak løsningen. 

Filterløsningen Hydroshark skal kun etterses og tømmes på samme måte som standard oljeutskillere og tester viser at restinnholdet av olje etter Hydrosharken er på 5 mg/l. Etter at vannet har passert bioduken er maksimalt restinnhold av olje(hydrokarbon) 1 mg/l.

Dimensjoneres

Hele fordrøyningsmagasinet dekkes av den biologiske duken som bryter ned hydrokarboner

– Alle anlegg av denne typen blir dimensjonert etter belastning på anlegget og det finnes flere ulike størrelser av Hydrosharken å velge på. Ved eksemplet i Hultsfred er målet å behandle overvann fra et areal på 3 hektar som skal renses og delvis forsinkes i magasin. Lokalt er det gode muligheter for infiltrasjon. Med asfaltert underlag (asfaltavrenningskoeffisient 0,9): snakker vi om 18 000 m2 som blir renset i Hydrosharken. I tillegg kommer takareal (avrenningskoeffisient 0,9): på 12 000 m2 som går direkte til magasinet. Dimensjoneringen av reservoaret ser ut som følger; – Areal å drenere: 2,7 ha – Utstrømning: 120 l/s – Innløpstid 5 m –  Årlig nedbør: 10 år. – Klimafaktor: 1,25. – Varighet: 360 min. Rec volum = 392 m3 volum, forklarer Per Jakob Bjerkelund, markedsansvarlig i Norge for firma Plastinject Water Systems.