Kommunedirektør Turid Stubø Johnsen og direktør Teknsik Liv Karin Sørli (foto Maren Lunde)

Sprekk i Sarp

Oppdaterte beregninger fra Norconsult viser at prosjektet med nye Alvim renseanlegg kan bli ytterligere 400 millioner kroner dyrere. – Vi står midt i byggeprosessen, og den varslede økningen er alvorlig, sier kommunedirektør Turid Stubø Johnsen.

0

Da bystyret fikk en orientering om status for prosjektet i april i år, viste de økonomiske prognosene at den vedtatte rammen på 1,3 milliarder kroner var tilstrekkelig for å bygge prosjektet ferdig. Ved en oppdatering av den økonomiske prognosen Norconsult la fram i august, viser det seg at de forventede kostnadene kan øke med 400 millioner kroner.

Det betyr at det kan være behov for å for å øke budsjettrammen på renseanlegg-prosjektet til totalt 1,736 milliarder kroner. Med litt ekstra på toppen vil man trolig ende opp på ca 30 000 kroner pr innbygger i investeringskostnad alene.

Økningen omhandler prognoser for forventede kostnader for selve bygget (213 millioner kroner), større utgifter for å bygge nye vann- og avløpstraseer (77 millioner kroner), samt en økning på 120 millioner kroner for prosjektering og byggeledelse.

– Siden vi fikk denne informasjonen, har vi vært i tett dialog med Norconsult. De har uttrykt forståelse for den utfordrende situasjonen som kommunen nå står i, sier direktør Teknisk, Liv Karin Sørli til VANytt.

Engasjert for å styre prosjektet

Organiseringen av Alvim renseanlegg-prosjektet skiller seg fra andre bygg- og anleggsprosjekt som kommunen gjennomfører, ved at Norconsult er engasjert til å bistå kommunen med å styre prosjektet.
Årsaken er at Alvim renseanlegg er et så stort og komplekst prosjekt sammenlignet med andre prosjekter kommunen har jobbet med, at kommunen valgte å knytte til seg et av landets beste ekspertise på store utbyggingsprosjekter.

Selskapet ivaretar byggherrefunksjonen for kommunen, og har ansvar for alt fra styringsdokumenter, kalkyler og prosjektering, til oppfølging av entreprenører på byggeplass, planlegging, organisering og framdrift. Selskapet skal ivareta budsjett og følge opp økonomien underveis.

– Nytt renseanlegg er et mye større prosjekt enn det vi vanligvis har i kommunen, og derfor har vi ikke kapasitet eller kompetanse til å håndtere dette uten innleid hjelp, forklarer Sørli.

Selvkost

Prosjektet med nytt renseanlegg med tilhørende transportetapper er det største investeringsprosjektet i Sarpsborg kommunes historie, og er planlagt ferdigstilt 31. desember 2026.  Renseanlegget utvides og oppgraderes for å tilfredsstille stadig strengere rensekrav, og for å ivareta nok kapasitet både for private husholdninger og næringsliv.

– Nytt renseanlegg er helt avgjørende for at vi skal klare kravene til rensing som kommunen er pålagt. Pålegget fra Statsforvalteren gir kommunen svært kort frist på å gjennomføre en stor og komplisert investering, sier Turid Stubø Johnsen.

Hun peker også på at kommunen må gjennomføre prosjektet i en periode da prisveksten på råvarer, transport og andre innsatsfaktorer har vært høy. I tillegg vil markedet og tilbudene kommunen får på oppdragene påvirkes av at mange kommuner må bygge renseanlegg og ny infrastruktur, i løpet av kort tid.

Rensing av avløp er en oppgave som kommunen utfører, men hvor innbyggerne skal betale det det koster for kommunen å levere tjenesten, gjennom kommunale avgifter. 
En potensiell økning på 400 millioner kroner til prosjektet, vil tilsvare omtrent 1400 kroner ekstra i året pr husstand.

Jobber sammen

Den endelige prisen vil ikke være kjent før markedet har gitt tilbud og forhandlinger er sluttført. Det gjenstår fremdeles å inngå avtale på 11 av 17 entrepriser. Dette innebærer også en risiko for fremtidig justering for prosjektets kalkyle.

– Norconsult og kommunen jobber sammen for å håndtere dette videre. Norconsult skal nå kvalitetssikre kalkylene før vi legger fram ny statusrapport for bystyret i november. I forbindelse med 2025-budsjettet, jobber vi med vurderinger av de planlagte investeringsprosjektene på selvkostområdet, avslutter kommunedirektør Turid Stubø Johnsen.