Foto: Svenska Miljøinstitutet

Rent Blås – overvåking og vedlikehold av luftere

Undersøkelsen er den første i sitt slag hvor man måler ytelsen til luftere som er i bruk ved svenske avløpsrenseanlegg. Resultatene viste at både tiltetting og aldring av luftere skjer i stor grad og at dette fører til økt energibruk til lufting. Samtidig viser rapporten at vedlikeholdsbasert drift kan redusere unødvendig energibruk betydelig.

0

I kommunale renseanlegg vil som regel lufting av de biologiske reaktorene utgjøre halvparten av renseanleggets totale energibruk. Internasjonale studier har vist at opptil 40 prosent av denne strømbruken er unødvendig og skyldes tilstopping og aldrende membraner.

Siden forholdene og teknologien i Norden skiller seg fra i andre land har man derfor undersøkt ulike membranluftere fra seks svenske renseanlegg, Gryaab, Motala kommun, Nodra, Tekniska Verken i Linköping, Stockholm Vatten och Avfall, VA SYD samt Uppsala Vatten och Avfall, samt i et spesialbygget testanlegg med rent vann og analysert deres oksygenoverføringseffektivitet (SOTE) og trykkfallet over lufterne (DWP).

I motsetning til tidligere studier skilte dette prosjektet ut effektene av aldring av membranmaterialet og tilstopping av membranene, noe som er avgjørende for å kunne velge riktig vedlikeholdstiltak. To metoder for å overvåke luftens tilstand ble implementert ved prosjektdeltakernes renseanlegg.

– Regelmessig bruk og vedlikehold kan redusere unødvendig elektrisk bruk og miljøpåvirkning. Simuleringene vi har gjort viser at det kan være både økonomisk og klimatisk bra å skifte ut membranen hvert femte år og rengjøre den to ganger i året, selv om lokale forhold kan variere mye, sier Oscar Samuelsson.

Dette er betydelig hyppigere enn de 10–15 årene som fortsatt er vanlig.

– Vi anbefaler at man legger forholdene til rette for å kunne tømme og midlertidig stenge en prosesslinje for vedlikehold. Det krever en overkapasitet, noe som må legges inn i anlegget, så det er mulighet for vedlikehold.

Resultatene fra rentvannstestene viste at tilstopping hovedsakelig påvirket DWP (opptil 40 mbar økning) som derfor er en passende parameter å overvåke for å optimalisere rengjøringsintervallet.

Aldring viste en større innvirkning på SOTE (opptil 25 prosent forverring) sammenlignet med tilstopping (opptil 10 prosent forverring). Resultatene kan bidra til mer effektivt vedlikehold av luftere, med redusert klimapåvirkning og strømbruk som effekt.

Prosjektfakta

  • Prosjektnavn: Clean Blow – overvåking og vedlikehold av lufteranlegg
  • Budsjett: Totalbudsjett 3 350 000 SEK
  • Finansiert av: SIVL (Stiftelsen Institute for Water and Air Treatment Research), SVU (Swedish Water Development), Gryaab, Motala kommune, NODRA, Stockholm Water and Waste, Tekniska Verken i Linköping og Uppsala Water and Waste
  • Samarbeidspartnere: IVL Swedish Environmental Institute, Gryaab, Motala kommune, Nodra, Stockholm Water and Waste, Tekniska Verken i Linköping, Uppsala Water and Waste, University of California, Xylem og Uppsala universitet

Link til rapporten

For mer information:
Oscar Samuelsson, oscar.samuelsson@ivl.se