På våren og forsommeren var det aktivitet på fem bygge- og anleggsplasser, og resultatene så langt er lovende.

Sirkelen kan sluttes for plastrør 

Prosjektet som støttes av Handelens Miljøfond skal gjennomføre praktisk pilotering for oppsamling, sortering og gjenvinning av plastrøravfall fra bygg- og anleggsprosjekter, og utrede hvordan en nasjonal løsning kan implementeres.

0

Nordiske Plastrørgruppen Norge (NPG Norge) sitt prosjekt for å etablere en ny sirkulær løsning for plastrør er i full sving. På våren og forsommeren var det aktivitet på fem bygge- og anleggsplasser. Resultatene så langt er lovende. 

– Interessen fra entreprenørene er stor, og vi får rapportert inn at det utsorteres mer enn vi hadde forventet fra pilotprosjektene. Endelige resultater er ikke klare, men jeg er optimistisk på at vi kan etablere en ny lønnsom materialstrøm som vil gi store positive klimaeffekter, sier Sigmund Aandstad, styremedlem i NPG Norge og administrerende direktør i Pipelife Norge.

Prosjektet som støttes av Handelens Miljøfond skal gjennomføre praktisk pilotering for oppsamling, sortering og gjenvinning av plastrøravfall fra bygg- og anleggsprosjekter, og utrede hvordan en nasjonal løsning kan implementeres.

Nå er prosjektet i sluttfasen av oppsamling av plastrør fra bygge- og anleggsplasser. Der har prosjektet jobbet med merking av containere og informasjonsarbeid for å sikre god utsortering av rørene.

Skanska stiller med to pilotprosjekter. Både E 102 Fornebukrysset – Strand og E103 Strand –Ramstadsletta har fått containere og skilting på plass, og funnet effektive løsninger for både organisering og kommunikasjon i prosjektene.  

Klare instrukser om gjenvinning på byggeplass hos Skanska

Ane Lillebuen Berge, rådgiver bærekraft anlegg hos Skanska, har hatt ansvar for oppstarten ved E102 Fornebukrysset – Strand.

Hun har sammen med riggformann Lise Lotte Hauge Halvorsen sørget for å tilgjengeliggjøre informasjon i brakkene og på infoskjermer, og satt opp skilt ved containeren.

Prosjektet har også delt viktig informasjon på HMS-møter og gjennom Skanskas interne prosjektapp Ditio.  

– Nøkkelen til å få riktig utsortering er involvering og god informasjon ut til de som jobber på anleggene. Vi har involvert anleggsledere og opplevd få utfordringer med informasjonsspredning. Det har fungert godt og vi er fornøyde med resultatene, sier Berge.» 

Neste fase for prosjektet er sortering av plastrørene i HDPE, PP og PVC på Norsk Gjenvinnings anlegg i Tønsberg. Etter det skal de ulike plastfraksjonene resirkuleres til materiale som kan gå inn i produksjon av nye rør. 

– Nå blir det først og fremst spennende å se hvor mye plast vi har klart å samle inn og hvor rene de ulike materialstrømmene er. Resultatene av det får vi trolig tidlig i september. Basert på det vi observerer på anleggsplassene ser det så langt veldig lovende ut, sier Kathrine Kirkevaag i Mepex.» 

De to siste fasene er å resirkulere plastrørene som er samlet inn, og å produsere nye plastrør i Norge basert på det som er tatt inn i prosjektet. Det er inngått avtaler med norske Oceanize for granulatproduksjon av de innsamlede HDPE og PP rørene, men PVC rørene må sendes ut av landet for å resirkuleres til et pulvermateriale som går inn i produksjon. 

Her er pilotprosjektene: 

  • Skanska/Statens Vegvesen E18 Vestkorridoren: ​
    • E103 Strand – Ramstadsletta ​
    • E102 Fornebukrysset – Strand ​
  • AF Gruppen: Husebyprosjektet (Rentvannstunellen) ​