Skjermbilde som viser oppbygningen av systemet

Virveloverløp som førstelinje partikkelrensing

I forbindelse med bygging av ny pumpestasjon har Sarpsborg kommune føyd til et ekstra rensetrinn i forkant – i form av et virveloverløp. Virveloverløpet separerer ut partikler og sedimenter og sørger for at urenheter alltid prioriteres av pumpestasjonen. Når kapasiteten til pumpestasjonen overskrides vil det som måtte gå til overløp alltid være fra den reneste fraksjonen.

0
Under grunnarbeider, selve virveloverløpet vises i midten.

Som en av Sarpsborg kommunes åtte hovedpumpestasjoner for avløpsvann, samler Huken PS alt avløpsvannet fra ti mindre pumpestasjoner fra boligområdet Hafslundsøy. I gamle dager gikk kloakken fra Hafslundsøy urenset i Glomma og lokale sportsfiskere minnes ennå dansende kondomer i de lokale utslippene. I dag er alle utslipp erstattet av pumpestasjoner som pumper til nettopp Huken, som igjen pumper kloakken videre til renseanlegget på Alvim. Renseanlegget på Alvim er for tiden under utvidelse.

På grunn av et tilårskommet avløpsnett, påkoblede veisluk og utette rør er fremmedvann en utfordring i avløpssystemet på Hafslundsøy. Pumpestasjonen på Huken har derfor til tider hatt en god del overløp, luktproblemer og har ligget noe lavt plassert i terreng i forhold til flom i Glomma. Da Huken skulle fornyes ble det naturlig for kommunen å se på helheten og ikke minst hvordan begrense overløp og utslipp av partikler til Glomma. Huken er en populær fiskeplass og de siste årene har kommunen etablert en populær gangsti som går forbi pumpestasjonen.

Jon Arne Engan fra Norconsult, Jon Oddvar Thorbjørnsen fra Sarpsborg kommune og Nils Aaby fra MFT

– Vi har fått en god løsning her, alt fungerer som forventet. Vi er fornøyd med den nye plasseringen og utformingen. Driftsmessig er alt som det skal, den er stillegående og ryddig og vi forventer å få mindre og renere overløp heretter. Kommunen har et omfattende program for separering av kloakk og overvann. På Hafslundsøy er det fullt trøkk på dette arbeidet, men det er noen år til vi er helt i mål. I mellomtiden ønsker vi å sørge for minst mulig utslipp til Glomma. Derfor ble det installert en virvelseparator i forbindelse med bygging av den nye pumpestasjonen her, forteller VA sjef i Sarpsborg Kommune Jon Oddvar Thorbjørnsen til VANytt.

Sikkerhet er i høysetet, derfor blant annet mellomdekk i stasjonen.

Den nye pumpestasjonen ligger altså lenger inn på land og høyere i terrenget enn den gamle gjorde. Et nytt overløpsrør til Glomma er dessuten utstyrt med tilbakeslagsventil, slik at vann fra Glomma ved flom ikke skal kunne invadere pumpestasjonen. Det er til sammen fire hovedledninger går til samlekum før det først går til virveloverløp, og deretter går det til pumpestasjonen. Ved lave volumer vil alt avløpsvannet bare passere virveloverløpet, som da trer i kraft etter behov.

Maksimal kapasitet på stasjonen er 34 liter pr sekund. Både virveloverløpet og pumpestasjonen er dype og romslige for å kunne buffre for støtbelastning og dermed dempe vannmengdene. En av de fire hovedledningene er tilrettelagt for å transportere kun overvann når separeringen er etablert på denne linjen.

Fra styretavle

– Mengdene som Huken til enhver tid mottar av avløpsvann er naturligvis prisgitt hva de 10 pumpestasjonene til enhver tid måtte levere. En pumpestasjon kan uansett ikke bygges så stor at den leverer for mye vann videre i systemet. Ved dimensjonering er det her gjort avveininger i forhold til kostnader og forventet tilførsel i forbindelse med nedbør. Det hele er holdt opp mot utslippstillatelse og framtidig forventet separering av nettet, forteller Jon Arne Engan hos Norconsult som har stått for planlegging og dimensjonering av samleledninger til kummer, pumpestasjonen og virveloverløpet.

Selve pumpestasjonen er utformet etter kommunens faste standard spesifikasjoner, bygget i glassfiber og robust utformet, blant annet med betonggulv og etasjeskiller for sikkerhet. Pumpestasjonen kan enkel følges og styres via mobiltelefon.

Virveloverløpet er basert på et tysk konsept kalt FluidSep, som er detaljprosjektert og produsert i Norge av firmaet Miljø og Fluidteknikk. I praksis er det en sentrifuge som splitter vannstrømmen og sørger for at tyngre partikler, kloakksøppel og flytestoffer ikke går i overløp, men føres videre til pumpestasjon og videre til renseanlegg. Dermed reduseres forurensning ved eventuelle overløpshendelser.

– Engang i framtiden vil nok ikke kommunen ha tillatelse til driftsoverløp til andre resipienter enn Glomma og til kysten. På sikt må vi nok nok regne med at det kommer krav til både utslipp av organisk materiale og vannmengder, forteller Thorbjørnsen.

Kurt Magnussen fra Sarpsborg Kommune styrer pumpestasjonen via sin app.

Sarpsborg kommune er i ferd med å se på løsninger for å kunne ta prøver av vannkvaliteten og samtidig installere en måleinnretning som registererer hvor mye som går til overløp. Den nye stasjoner er tilrettelagt for dette.

– Fordi virveloverløpet er hydraulisk kalibrert, basert på testdata, har leverandøren en kalibreringskurve som gjør at en enkel måling av vannnivå i overløp, via et diagram, kan fortelle hvor mye vann som til enhver tid eventuelt passerer ut, forteller Jon Arne Engan hos Norconsult.

Takket være separeringen av rørnettet som foregår på Hafslundsøy forventer man at mengden fremmedvann gradvis vil gå nedover. Stadig mer overvann blir etterhvert ledet til utslipp i Glomma. Innbyggerne informeres nå om at taknedløp ikke skal gå til eventuelt drenering og heller ledes ut i terreng.

Den store bidragsyteren er i dag veisluk, og man regner med stadig mindre overløp om noen år kanskje å ha null overløp på Huken. Det er som kjent tidsfaktoren som bestemmer tilstrømmingen, det i hovedsak styrtregn som utløser overløp. De gode erfaringene man har oppnådd på Huken kan bli videreført til andre soner i kommunen.
– Vi ser ikke bort i fra at det kan bli flere slike anlegg framover, sier VA sjef i Sarpsborg Kommune Jon Oddvar Thorbjørnsen.

Det er gjort omfattende arbeider for å holde området publikumsvennlig.