Tesomas vanntårn i Tesomajärvi Foto: Wikipedia commons

Innbruddsbølge i finsk vann

I løpet av sommeren har det vært flere innbrudd i infrastruktur rundt om i Finland. Sentralkriminalpolitiet etterforsker mulige sammenhenger mellom innbrudd ved vannverk i Tammerfors, Borgå og Sibbo.

0

I løpet av sommeren har det vært flere innbrudd i vannsinfrastruktur rundt om i Finland. Tre steder i Tammerfors-regionen: Tesoma vanntårn i Tampere, en pumpestasjon i Hervanta i Tammerfors og en alarm fra Tampereen Vesi vanninntak i Kangasala. To på østlige Nyland: vanntårnet i Nickby i Sibbo og Borgbacken vannverk i Borgå. Sør-Finlands beredskapssenter rapporterer også om innbrudd i to vannbehandlingsanlegg, ifølge Turun Sanomat.

Noen forsøkte å bryte seg inn i vannverket i Borgå to netter på rad, ifølge Borgå vatten. Samtidig opplyser selskapet at det tidligere har vært ugagn som graffiti og knuste vinduer ved selskapets vannverk. Hendelsen er meldt til politiet og NTM-sentralen. Også i Sibbo skjedde innbruddsforsøkene to netter på rad, ifølge Ilta-Sanomat.

Politiet etterforsker innbruddene i Sibbo og Borgå som hærverk, melder Yle Uutiset. Politiet har ikke kommentert om det er noen sammenhenger mellom hendelsene. Innbruddene i Tammerfors etterforskes derimot av Sentralkriminalpolitiet, som prøver å finne ut om det er en mulig sammenheng mellom hendelsene i Birkaland.

Innbrudd i vannverk er ikke unikt, sier politiinspektør Jonne Lähteenmäki ved Rikspolitiet.

– Politiet har imidlertid mottatt noe flere anmeldelser om saker som gjelder vanninfrastruktur sammenlignet med tidligere måneder. Det er vanskelig å vite om alle innbrudd og overtredelser er meldt til politiet tidligere», skriver Lähteenmäki på e-post.

Russlands angrepskrig i Ukraina har endret sikkerhetssituasjonen betydelig.

Jonne Lähteenmäki skriver at myndighetene har økt overvåkingen blant annet når det gjelder infrastruktur som er viktig for samfunnet. Samtidig oppfordrer han ansvarlige for infrastruktur til å investere i å beskytte og overvåke viktige steder og være forberedt på mulige forstyrrelser.

Hanna Smith, Russland-ekspert og forsker i sikkerhetspolitikk, sier i Svenska Yles Nyhetspodd at det har vært så mange innbrudd på vannverk på kort tid at det ikke kan utelukkes at de henger sammen.

– Det ville ikke være helt overraskende om det etter hvert viser seg at Russland står bak dette, sier Smith.

Hybride angrep har blant annet som mål å skape angst. Samtidig har Russland tidligere beskrevet vannforsyningen som et mulig mål, ifølge Smith.

– Jeg var med i et forskningsprosjekt for flere år siden hvor vi oppdaget at Russland faktisk har snakket om å forgifte vann som en måte å forsøke å lamme et samfunn på, sier Hanna Smith.

Kilder: Yle