BYUTVIKLING: Sweco har lang historie som rådgiver i Norge. Denne illustrasjonen viser hvordan Bybanen, bilvei, sykkelvei og gangvei skal gå parallelt sammen med den åpne kanalen og de grønne områdene over Mindemyren i Bergen. Bilde: Sweco

Sweco ekspanderer med VA i Europa

Etter en periode med fokus på ytelsesforbedring, utvider Sweco nå sine muligheter i det tyske markedet ved å gjøre sitt første oppkjøp på flere år. Det oppkjøpte ingeniørselskapet Frilling + Rolfs GmbH er spesialisert på vannhåndtering og avløpsvannbehandling. Oppkjøpet vil utvide Swecos tilstedeværelse i vannbransjen og dermed gjøre Sweco i stand til å fange flere forretningsmuligheter i et voksende segment.

0

Frilling + Rolfs gir råd og løsninger til avløpsvannbehandling til kommuner, avløpsforeninger og bedrifter. Med over 60 års erfaring innen vann og avløpsvann, anleggsteknikk og miljøteknologi, vil selskapets 30 eksperter utvide Swecos eksisterende team på 60 avløpseksperter. Oppkjøpet vil utvide Swecos geografiske fotavtrykk i den nordvestlige delen av Tyskland og er i tråd med Swecos strategi om å kombinere sterk lokal tilstedeværelse med internasjonal ekspertise.

– I de siste årene har vi gjennomført en snuoperasjon av Swecos virksomhet i Tyskland, og vi vil nå fokusere på ekspansjon i utvalgte områder fremover. Med dette oppkjøpet har vi økt vår evne til å levere vann- og avløpstjenester til det tyske markedet, sier Åsa Bergman, konsernsjef i Sweco.

Sweco group President & CEO Åsa Bergman photo Tobias Regell

– Den pågående grønne omstillingen og ny EU-regulering for rensing av byvann og naturrestaurering driver etterspørselen etter Swecos tjenester knyttet til vannresiliens, inkludert vannforsyning, sanitær, flombeskyttelse og restaurering av vannøkosystemer. I Europa generelt og i Tyskland spesielt ser vi at regjeringer anerkjenner behovet for betydelige investeringer for å støtte moderniseringen av vannsektoren og dens tilpasning til klimaendringer, sier Åsa Bergman.

Frilling + Rolfs hadde en omsetning på ca. EUR 5,4 millioner i 2023 og Sweco Germany hadde en omsetning på ca. EUR 167 millioner i 2023. Oppkjøpet ble signert 15. juli og stenging og konsolidering til Sweco forventes å finne sted kort tid etter.

Europa og vannforvaltning

Å balansere behovet for en tilstrekkelig forsyning av vann av høy kvalitet for menneskers helse, økonomiske aktiviteter og natur er en sentral utfordring i Europa i den pågående grønne omstillingen.

Flommarker og våtmarker må gjenopprettes for å forbedre biologisk mangfold og øke økosystemtjenester, mens klimaendringer fører til ekstreme værrisikoer som flom, vannmangel og tørke. Rammedirektivet for vann og den nylig vedtatte naturrestaureringsloven setter vannøkosystemer i høysetet på dagsordenen.

Over hele Europa investerer vannverk nå i mer effektiv og bærekraftig drift for å møte disse utfordringene – og for å oppfylle kriteriene i direktivet om vann- og avløpsvannbehandling (UWWTD).

UWWTD er en nøkkelkomponent i den europeiske grønne avtalen og setter EU-standarder for forvaltning og behandling av vannressurser, for strengere forskrifter for vannkvalitet – inkludert PFAS, nye forurensninger og nitrogennivåer.

Disse retningslinjene vil tvinge vann- og avløpsvannverk til å møte økende økonomiske, miljømessige og regulatoriske utfordringer. Som et eksempel anslår Bluefield Research totalt 476 milliarder USD i vann- og avløpsinfrastruktur CAPEX fra 2024 til 2030.

Sweco og vannforvaltning

Swecos eksperter støtter offentlige og private kunder i det voksende feltet innen vannforvaltning, alt fra å gi tilgang til rent vann til å beskytte samfunn mot flom. Sweco tilbyr sine kunder konsulenttjenester innen vann- og avløpsingeniørtjenester, vannressursplanlegging, urban vannhåndtering og design av flomsikringskonstruksjoner.