Naturbasert rensing bruker naturlige prosesser og er derfor et gunstig valg for miljøet, og myndighetene har historisk sett anbefalt å vurdere dette når forholdene ligger til rette. I henhold til EUs program for bærekraftige løsninger tar man også til ordet for at naturbaserte systemer (NBS) i størst mulig grad bør vurderes.
Takket være store naturlige forekomster av jord- og grusmasser her til lands er forholdene mange steder gunstige for naturbasert rensing, og infiltrasjon er den mest brukte metoden. En ofte oversett fordel ved infiltrasjon er at man får en effektiv og naturlig smittebeskyttelse. I dag er mer enn 100 000 infiltrasjonsanlegg i drift for hytter og hus. Infiltrasjon er med stort hell også brukt ved rensing av organiske industriutslipp.
Infiltrasjonsanlegg for avløpsvann dimensjoneres og utformes etter størrelsen, type utslipp og kvaliteten på grunnforholdene, med støtte i VA/Miljøblad 59. Som regel vil det være nødvendig med en form for slamavskiller som første trinn og jordmasser av ulike grader av finhet. Etter hvert har bruk av støtbelaster og sprederør blitt brukt for å fordele avløpsvannet likt over hele filteroverflaten.
Kingspan, som har levert infiltrasjonsløsninger over flere år i Norge, har nylig tatt infiltrasjon et hakk videre, ved å introdusere et komplett system for infiltrasjon, også kalt forsterket infiltrasjon. Kingspans forsterkede infiltrasjon kan dessuten gi mulighet for arealreduksjon opp til 3 ganger. I tillegg til at Baga slamavskiller gir høyere renseevne enn tradisjonelt slamavskiller.
Første trinn i løsning er en slamavskiller* som leverer tilnærmet null partikkelutslipp, noe som forlenger levetiden av infiltrasjonsgrøft. Ved valg av Baga Slamavskiller er det mulig å integrere en støtbelaster i slamavskiller. Det gir en kompakt løsning for slamavskiller og støtbelaster i en tank.
Det innovative med det nye systemet fra Kingspan er effektiv luftet biotrinn etter slamavskiller. Takket være tilgang på oksygen i en bioflm, vil nitrogen og CO2 fra avløpsvannet gå over i atmosfæren. Dette skjer gjennom et luftesystem som også forsyner infiltrasjonsmassene med oksygen, slik at prosessen blir såkalt aerob, på linje med andre biologiske renseanlegg.
(saken fortsetter under bildet)
Smittebeskyttelsen er også forbedret da en høy oksygenering i kombinasjon med infiltrasjon gir både en mer effektiv nedbrytning og en effektiv barriere der bakterier har vanskelig for å passere.
Systemet er testet over tid med dokumentert effekt og man har vist at en ny spredeplate sørger for lang levetid på infiltrasjonsgrøften, ved å forebygge at massene tetter seg. Sprederplatene øker kapasiteten ved å fordele vannet over hele infiltrasjonsgrøften. Spredeplaten utnytter infiltrasjonsflaten med over 90%, sammenlignet med f.eks. pukk som utnytter mindre enn 50%. Dette er fordi planten fordeler vannet horisontalt.
Med det nye oppsettet kan man oppnå at 80 % av rensingen skjer i slamavskilleren og biofilteret. I følge Kingspan kan man ved målt jordklasse 2 eller bedre kunne legge anlegget rett på en infitrasjonsflate, altså naturlig grus eller sand f.eks.. Et infiltrasjonsanlegg vil dermed bli på ca 8-12 meter x 2 meter bredde. Alternativt kan man legge et lag med infiltrasjonsforsterkende masser under spredeplaten..
Dimensjonering av anlegget gjøres etter miljøblad VA/Miljøblad 59.
* Slamavskilleren kan utstyres med renseutstyr som oppfyller det økte kravet til fosforreduksjon, 90 %. Slamavskilleren med biofilter oppfyller da de høyeste miljøkravene ved utslipp til resipient.