Rundt Oslofjorden er det store utfordringer med utslipp fra både landbruk og offentlig kloakk. Å få til samarbeid vil kunne holde kostnadene nede.
Der de tidligere Ap-styrte kommunene Sarpsborg og Fredrikstad ikke lyktes å bli enige, har stadig flere kommuner tatt til fornuft og ser etter mulighet for samarbeid. Det ryktes om et samarbeid på gang i Vestfold, noe VANytt skal komme tilbake til.
Felles mål
Kommunestyrene i Drammen, Lier og Asker vedtok imidlertid tidligere i år å starte planlegging av et nytt felles renseanlegg i Nordbykollen i Drammen kommune.
Valget ble tatt etter en større utredning der man så på flere alternativer. Utredningen viste at å plassere et renseanlegg inne i Nordbykollen var den beste løsningen for alle de tre kommunene, både i forhold til økonomi, klima og vannmiljø.
Interkommunalt
Det regionale renseanlegget skal organiseres som et interkommunalt selskap (IKS) der Drammen kommune vil eie 62 %, Lier kommune 31 % og Asker kommune 7 %. Selskapet skal opprettes senest innen utgangen av 2024.
Investeringskostnadene for renseanlegget skal fordeles etter samme nøkkel som eierandelene, mens hver enkelt kommune er ansvarlig for å planlegge og gjennomføre overføringsledninger med pumpestasjoner for eget avløpsvann frem til Solumstrand i Drammen kommune. Herfra skal det legges overføringsledninger fram til det nye renseanlegget inne i Nordbykollen.
Imøtekomme
Avtalen som ble signert onsdag innebærer at det så raskt som mulig skal legges tilførselsledninger i Drammensfjorden fra Lahell renseanlegg i Asker kommune og Linnes renseanlegg i Lier til Solumstrand renseanlegg i Drammen. Disse to renseanleggene renser ikke avløpsvannet godt nok. Siden Solumstrand renseanlegg både har ledig kapasitet og tilfredsstiller dagens rensekrav, skal avløpsvannet renses her inntil det nye regionale anlegget i Nordbykollen står klart.
Overføringsledningene i Drammensfjorden vil etter planen kunne tas i bruk tidligst fra 2025. Disse ledningene skal inngå som en permanent del av ledningsnettet til det nye renseanlegget som etter planen skal stå ferdig i 2030.