For PE rør er det påkrevet å bruke strekkfaste skjøtemuffer ved sammenføyning. Plast er et levende, elastisk materiale som endrer dimensjon etter både trykk og temperatur. I tillegg vil vann under trykk utsette røret for strekkrefter.
– Plastrør tåler betydelige krefter i lengderetning, og med en strekkfast skjøtemuffe vil man fordele kreftene på begge sider av skjøten og utover i rørets lengde, forteller Kristian Drolsum produktsjef VA hos Ulefos, som nylig holdt et webinar om strekkfaste skjøtemuffer.
Gummi og grip
Strekkfaste skjøtemuffer har den egenskapen takket være to innretninger. Den ene er en gummipakning som ligger slik at den klemmer mer jo mere krefter røret utsettes for. I tillegg har muffen en form for gripeinnretning, som ligger rundt hele periferien av røret og som holder det fast. Den progressive gripemekanismen gjør at jo mer trekk-krefter røret utsettes for desto mer vil griperne gripe i rørets overflate.
– Strekkfaste skjøtemuffer vil ikke løsne dersom de er montert riktig, og røret vil kunne skjøtes uten videre og oppfører seg som et stykke. Samtidig hører det med til bildet at røret forøvrig må være gravd ned (eller forankret) slik at det ikke forskyver seg. Normalt vil fyllmassene forankre røret i en grøft, ved rett og slett å gripe fast i det. Jeg ble en gang spurt om man kunne bruke lekakuler i en grøft som fyllmasse, noe som trolig var for å isolere, men da ville ikke røret bli holdt fast av massene, så dette frarådet jeg, forteller Drolsum.
Avvinkling og vaffel
Et spørsmål som ofte dukker opp er graden av avvikling som tillates med de ulike modellene.
– Våre standard UltraGrip modeller er fleksible og tilpasses rør diameter selv om det er et gammel rør som er utenfor dagens standarder. forklarer Drolsum.
For at en strekkfast kobling skal gripe og tette er det viktig at overflaten på røret er fast og jevn. Her finnes det verktøy som kan brukes til å jevne og slipe bort løst materiale.
– Dagens pakninger har en vaffelstruktur som gjør at de tolererer en viss grad av ujevnheter i overflaten, forteller Drolsum.
Overvann
Etter pandemien oppsto en ny praksis der stadig flere leverandører har holdt webinarer, og Drolsum kan fortelle at webseminarene er populære.
– Norge er et vidstrakt land og webinarer er kommer for å bli, og typisk samler vår seminarer et par tre dusin tilhørere. Dette er en passe mengde, siden vi setter av tid til spørsmål, sier Drolsum,
som kan fortelle at neste seminar vil dreie seg hvordan velge gode løsninger for overvannshåndtering?
Seminaret holdet av produktsjef gategods Line Brekke Rasmussen og salgssjef gategods, bygg og anlegg Mikko Nilsen. Lenke til seminaret.