Sverige har i dag dispensasjon fra nitrogenrensing for renseanlegg nord for Norrtälje, men nye studier viser at Østersjøen er følsom for nitrogenutslipp, og trolig vil det komme krav om dette for flere kommuner. I undersøkelsene som pågår for Sundsvalls fremtidige avløpshåndtering er nitrogenrensing identifisert som et krav som kan forventes å komme i nær fremtid.
Nitrogenrensing er en biologisk renseprosess som imidlertid er følsom for kalde temperaturer. Erfaring har vist at det er store fordeler med å bruke MBBR-prosessen for fjerning av nitrogen i kaldt vann. Dette er fordi MBBR-prosessen er mindre temperaturfølsom enn konvensjonell aktivert slamprosess.
Ammonium (en nitrogenforbindelse) inngår nå i vurderingen av miljøkvalitetsstandardene for resipienten. Tidligere undersøkelser viser at fremfor alt har Tivoli renseanlegg innvirkning på miljøkvalitetsstandardene i Sundsvallsfjärden med hensyn til nitrogen.
I de undersøkelsene som er gjort er det tydelig vist at å dimensjonere nitrogenrensing i kaldt vann er vanskelig. MittSverige Vatten och Avfall har derfor, sammen med IVL Svenska Miljöinstituttet, og VA-organisasjonene Vakin (Umeå), Miva (Örnsköldsvik) og Luleå kommune startet et prosjekt med mål om å undersøke nitrogenrensing i kaldt vann.
Formålet med prosjektet er å øke kunnskapen om nitrogenrensing av kaldt avløpsvann med MBBR-prosessen for å oppnå kostnadseffektiv nitrogenrensing ved lave temperaturer. Totalt har prosjektet søkt og mottatt SEK 5,3 millioner fra SVU (Svenskt Vatten Utveckling), BSAP Fund/Nefco og IVLs stiftelse.
Trolig vil det komme skjerpede krav også i Sverige.
– När det gäller fosfor tror vi att vi kan förvänta oss något skärpta krav. Idag har vi krav på Tot-P 0,5 mg/l (kvartalsmedelvärde), kan förvänta oss ner mot 0,3 mg/l. Vad gäller kväve är det lite mer osäkert, men minst enligt kraven i EUs avloppsdirektiv, dvs Tot-N 15 eller 10 mg/l (beroende på storlek av verk), sier Malin Tuvesson, process- och utvecklingsansvarig avlopp ved MittSverige Vatten & Avfall til VANytt.
I pilotanlegget, som ligger ved Fillan renseanlegg, studeres nitrogenfjerning med MBBR-prosessen og driftsparametere optimaliseres.
Som i de flest MBBR anlegg er det nødvendig å tilsette karbon i prosessen.
– Vi tillför en extern kolkälla till efterdenitrifikationszonen. Just nu styr vi doseringen av kolkälla mot halten NO3-N, men olika styrstrategier kommer att testas, forklarer Tuvesson.
Det skal ikke benyttes fellingskjemikalier i forsøket. ni använda fällingskjemikalier (metallsalter)?
– Anläggningen består bara av själva biosteget. Det vatten som vi behandlar i pilotanläggningen kan både vara behandlat med fällningskemikalier eller inte. Just nu tar vi in vatten som endast passerat det mekaniska reningssteget på reningsverket (silar), avslutter Malin Tuvesson, process- och utvecklingsansvarig avlopp ved MittSverige Vatten & Avfall.
Pilottestene gjennomføres i to parallelle linjer i ett år. Den ene ledningen varmes opp og i den andre undersøkes rensing ved rådende temperaturer (ned til 5°C). Fordeler, ulemper og kostnader ved ulike prosessdesign og oppvarmingsstrategier undersøkes. Prosjektet sammenstiller også data om nitrogenrensing med MBBR-prosessen fra tidligere gjennomførte pilotstudier og drift av fullskala renseanlegg.
Les mer her: Kväverening vid kalla vatten: Pilotförsök med MBBR