Allerede i desember i fjor begynte Berliner Wasserbetriebe (BWB) på arbeidet med sin utvidelse av Berlins tredje største avløpsrenseanlegg, Schönerlinde. I det nye prosjektet skal anlegget utvides med et nytt ekstra ozonerings trinn, også kalt tertiær rensing, med en kostnad på rundt 48 millioner euro (tilsvarer litt over 500 millioner NOK). Anlegget skal stå ferdig i 2024.
Tidligere har det vært gjort en rekke pilotforsøk for å se om man oppnår ønsket effekt.
Hensikten ved å bruke ozon er å redusere tilførselen av fremmede stoffer i Tegelsjøen, som nemlig også brukes som drikkevannskilde.
Det er særlig hormonhemmere og medisinrester, foruten bakterier og virus, som man ønsker å få has på, og som ozon er svært effektiv mot. UV er ikke i samme grad like effektiv som ozon i å bryte ned organiske forbindelser. Ozon er videre heller ikke like følsom for partikkelflukt, noe som UV er følsom for, som kjent vil ikke UV desinfisere effektivt i skyggen av partikler.
Produksjon av ozon skal gjøres ved hjelp av oksygen, og anlegget vil ha en kapasitet til å rense avløpsvannet for 800 000 personekvivalenter, skriver Korresponenz Abwasser.
Ozon er et kraftig oksidasjonsmiddel, som brukes både innen drikkevannsrensing, avløpsrensng og fakstisk også innen fiskeoppdrett. Ozon klipper i filler alle typer organiske forbindelser, som farge, humus og en rekke medisinrester og andre nye forbindelser som er på etterlyst-plakaten hos helsemyndighetene.
I perioden frem til midten av 2030-årene planlegger BWB å investere cirka 2.000 millioner euro til kapasitetsøkning og bedre rensing i sine seks avløpsrenseanlegg.
– Jeg kjenner ikke anlegget i Berlin men ozon er et desinfeksjonsmiddel som har mange anvendelser, vi har levert en rekke vannverk med ozon, som gir et slamfritt og kjemikaliefritt anlegg. Vi bruker også ozon til å høyne vannkvaliteten i resirkuleringsanlegg for oppdrettsfisk, og vi ser også på rensing av avløpsvann fra industri med ozon. Det er forståelig av myndighetene i Berlin velger ozon, siden det er et effektivt middel som forsvinner av seg selv ved å gå over i oksygen, når det har utført sin oppgave, forteller Anthony Dinning, vannkvalitetssjef hos Sterner as i en kommentar.