Med en PhD i organisk kjemi og erfaring fra både start-ups og "big pharma", inntar Bonge-Hansen lederstolen i forskningsselskapet. Hun tiltrådte stillingen ved nyttår. Foto Ragnhild Heggem Fagerheim 

Skal lede de beste innen bærekraftig avløpsrensing

Hun blir sjef for et unikt fagmiljø som i en årrekke har satt sitt preg på utviklingen innen rensing av avsløpsvann. Gjennom en årrekke har de gjort pilot-forsøk på ny renseteknologi, med stadig mer dreining mot bærekraft. Hanne Bonge-Hansen er ny daglig leder for Aquateam Cowi.

0

Aquateam Cowi har i flere tiår år vært en anerkjent nøtteknekker innen ny renseteknologi og slambehandling innen avløpsrensing. Særlig innen det som opprinnelig er en norsk oppfinnelse, MBBR-reaktoren, har de utført rådgivning og pilot-testing både for kommunalt og industrielt avløpsvann i en rekke land. De har også kvalifisert prosessen til nye bruksområder, som næringsmiddelindustri, treforedling og petrokjemisk industri.

  Da jeg begynte å lese meg opp på Aquateam Cowis bidrag innen bærekraft, ble jeg veldig fascinert av dette feltet. Jeg har også savnet å jobbe med forskning, så det er spennende å få denne muligheten, sier Bonge-Hansen, som tiltrådte stillingen ved årsskiftet. 

Bonge-Hansen har en doktorgrad i organisk kjemi fra Universitetet i Oslo, og kommer fra Bryn Aarflot, hvor hun de siste fire årene blant annet har vært strategisk rådgiver knyttet til immaterielle rettigheter (IP) og patenter, utforming av patenter og utvikling av IP-strategier. Fra tidligere har hun bred erfaring som spenner fra biotech start-up Algeta til giganten Bayer, samt opphold i GE Healthcare.

– Sammen med 11 forskere skal jeg arbeide med utvikling av nye løsninger blant annet innenfor vann og miljø. Selskapet er av en størrelse som gjør det mulig for hver enkelt å ha en hånd på rattet, og vi kommer til å arbeide som et lag. Jeg gleder meg nå til å bli kjent med alle og deres arbeidsfelt, forteller Bonge-Hansen.

Eksempel på MBBR reaktor

Aquateam Cowi har i flere tiår hatt et solid fotfeste i vannrensing blant annet ved å videreutvikle flere varianter av MBBR i kombinasjon med aktivslam. For eksempel MBBR-Solids Contact, hvor pilot-testing i New Zealand førte til at den nye prosessen ble benyttet i renseanlegget i Wellington.

Sammen med utstyrsleverandører har man også utviklet IFAS-teknologi (Integrated Fixed-film and Activated Sludge) basert på MBBR. 

– Testing med en IFAS-MBBR pilot i Denver i Colorado, førte til at mange tilsvarende anlegg ble bygget i USA. Ved IFAS-MBBR skjer bio-P-fjerning og denitrifisering i aktivslam, og nitrifiseringen på biofilmbærere. Vi er stolte over å bidra med norsk miljøkompetanse ute, forteller Eilen Arctander Vik, forskningsleder Aquateam Cowi.  

Innenfor kommunalt avløpsvann, har Aquateam Cowi de siste årene jobbet med kunder og samarbeidspartnere som renseanleggseiere, leverandører og Forskningsrådet samt Regionale Forskningsfond. Ofte jobber de i konsortium av offentlige og/eller kommersielle interessenter, i tillegg til Forskningsrådet og Regionale Forskningsfond.

  Det jaktes på kompakte anlegg og prosesser som gir enda renere vann. Det betyr at vi ser på membraner, både for polering og separasjon i biologiske renseanlegg. Bruk av kontinuerlige sandfiltre for kombinert denitrifisering og fosforfjerning er også et område, forteller Arctander Vik.

Eilen Arctander Vik er forskningsleder Aquateam Cowi.

Aquateam Cowi står også bak en variant av MBBR-prosessen som har bedre oksygenoverføring og derfor bruker mindre energi. På den kommunale siden, ser de gjerne vannrensing og slambehandling under ett. Særlig slambehandling har stort potensiale, der det er mulig å bygge energinøytralt, forteller Arctander Vik.

  Fosfor er en begrenset ressurs som bør gjenvinnes. Dette kan skje ved bruk av slam på dyrket mark, men da må vi ha en rense- og slambehandlingsprosess som gjør at fosforet i slammet er biologisk tilgjengelig. Ved bruk av biologisk fosforfjerning på renseanlegget er det også mulig å gjenvinne fosfor i form av struvitt. Mange parameter avgjør valg av renseprosess. Mange kommuner legger stadig mindre vekt på kostnader og større vekt på blant annet klimafotavtrykk, energi og ressursgjenvinning. Dette gjør at det for eksempel blir mindre attraktivt med stort forbruk av fellingskjemikalier og mer attraktivt med biologisk fosforfjerning, forklarer Johnsen.

Nå går morselskapet Cowi også inn i en ny strategiperiode, som trolig vil vie mer plass midt i Aquateam Cowis kjerneområde.

– Det vi vet sikkert er at bærekraft, klimatilpasning og avanserte renseanlegg vil bli viktigere og viktigere i tiden fremover. Dette har vært kjernen i Aquateam Cowis satsing siden start, og det er i alle fall ikke mindre relevant nå, avslutter Hanne Bonge Hansen.

Aquateam Cowi

  • Er et forskningsselskap innen vann- og miljøsektoren.
  • Driver uavhengig anvendt forskning basert på grunnbevilgning fra Cowi Fonden, så vel som oppdragsforskning og utviklingsarbeid.
  • Rommer nå 11 forskere.
  • Gjennomfører forskningsprosjekter innen vann, avløp, avfall og energi- og ressursutnyttelse. Dette er egeninitierte (uavhengige) forskningsprosjekter samt offentlig/privat finansiert oppdragsforskning.
  • Samarbeider tett med myndigheter, landbasert og offshore industri (petroleum, fiskeri/havbruk) og miljøteknologileverandører for å utvikle kunnskap og metodikk knyttet til ny miljøteknologi.