Selv om man i Norge normalt anser drikkevann som hygienisk trygt, er det en viss risiko for å bli smittet med spesielt mage-/tarmsykdom via vannet i springen. Smittsomme sykdommer skal registreres hos Folkehelseinstituttet, men det vil ofte være vanskelig å fastslå hva som er årsaken til mage-/tarmsykdommer.
Det er derfor grunn til å tro at drikkevann kan være en større kilde til slik sykdom enn det som faktisk blir registrert.
Dette er temaet for en master-oppgave utført av Frida Liungh, som nylig ble tildelt RIF-Prisen for årets beste master innen vann- og miljøteknikk.
I oppgaven er denne viktige problemstillingen belyst ved at kandidaten har benyttet en såkalt kvantitativ mikrobiell risikoanalyse (QMRA) på data fra Vannverksregisteret for å gi grove estimater på omfang av vannbåren sykdom i Norge.
– Årets prisvinner har skrevet en meget god oppgave vi mener treffer godt i forhold til statuttene. Oppgaven har praktisk nytte for rådgiverne og bør være av interesse også for kommuner og vannverk, sier Sigmund Tøien, som er medlem RIFs ekspertgruppe innen vann- og miljøteknikk, og delte ut prisen til vinneren.
Oppgaven representerer ifølge ekspertgruppen et nytt og relevant bidrag til å belyse smitterisiko fra drikkevannet. Selv om det vil kreves mer utprøving og kvalitetssikring av metoden, vil en slik type risikoanalyse kunne bidra til å gi et bedre bilde av den reelle smitterisikoen fra norske vannverk. Dette vil i sin tur være viktig for å kunne gjøre riktige prioriteringer av forbedringstiltak i vannforsyningssystemene.
Tittelen på masteroppgaven er «Nasjonalt estimat over sykdom fra drikkevann i Norge basert på Kvantitativ Mikrobiell Risikoanalyse (QMRA)». Frieda Liungh er utdannet ved NMBU og har hatt postdoktor Vegard Nilsen ved NMBU som veileder for oppgaven.
Frieda jobber nå i Rambøll i Drammen. Med prisen følger et diplom og kr 10.000,-
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) deler årlig ut pris for både beste BSc og MSc oppgave innen fagområdet vann- og miljøteknikk. Prisen tildeles enkeltpersoner som har innlevert Masteroppgave ved et norsk universitet som underviser i vann og miljøteknikk.
Det legges spesiell vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha nyhetsverdi og at oppgaven er praktisk og nyttig for rådgiverbransjen. Hensikten med prisen er, foruten å fremme talentene i bransjen, å skape oppmerksomhet rundt vannbransjen og dermed rekruttere flere studenter til denne studiespesialiseringen – uavhengig av om deres arbeidssted blir hos offentlige eller private aktører etter endt studie.