Tekst: Ingunn Grøtte/Trondheim 2030
Den nye pumpestasjonen tar over for fem gamle pumpestasjoner langs Nidelva. Da det var mye nedbør, hadde ikke de gamle pumpestasjonene på Nidarø stor nok kapasitet til å ta unna både avløp og regnvann. Da hendte det at også kloakk havnet i elva.
Den nye pumpestasjonen har mye større kapasitet enn de gamle. I tillegg til at den skal ta over for de gamle stasjonene, er det også tatt høyde for videre utbygging og mer folk i området, ikke minst NTNUs campusplaner.
I tillegg til selve pumpestasjonen er det også lagt nye avløpsledninger langs elvepromenaden og under elva. Avløpssystemet her betjener over 20.000 personer fra både Singsaker, Øya og deler av Midtbyen og inkluderer både St. Olavs hospital og NTNU Gløshaugen. Avløpsvannet herfra pumpes videre til Marienborg og til Høvringen for rensing.
Godt arbeidsmiljø for drift
Med den nye pumpestasjonen vil de som arbeider med drifta få mye bedre arbeidsvilkår. De gamle pumpestasjonene var ikke akseptable med tanke på helse, miljø og sikkerhet for de ansatte.
– Det kunne være bare et lokk i bakken. I den gamle stasjonen som stod her, måtte en klatre rett ned åtte meter i stige hvis den skulle gjøre vedlikehold, forteller Asbjørn Mellemsether som er i driftsleder i Trondheim bydrift og veldig godt fornøyd med den nye pumpestasjonen.
På de gamle stasjonene måtte de alltid arbeide to sammen på grunn av sikkerheten. I den nye stasjonen kan en person jobbe alene. Arbeidsdagen for ansatte blir bedre, og det er regnet med en en årlig besparelse i driftskostnader på omtrent 680.000 kroner til energi, forvaltning, drift, og vedlikehold. Reduksjonen i energibruk i drift er på hele 25 %.
Lars Erik Hårberg fra Kommunalteknikk har vært prosjektleder for byggingen av den nye pumpestasjonen. Han kan fortelle at pumpestasjonen allerede har vært gjennom lang tid med prøvedrift og alt fungerer som det skal.
– Fire av de fem gamle avløpspumpestasjoner er nå lagt ned. Byggingen av Øya avløpspumpestasjon har vært et krevende prosjekt både teknisk sett og for omgivelsene rundt byggeplassen. Vi ønsker å takke alle som har bidratt, ikke minst ønsker vi å takke Øya sine innbyggere for tålmodigheten i byggeperioden, sier Hårberg.
Les bakgrunn: Bygger pumpestasjon to ganger